Filmovi nastali na filmskim radionicama Frooom! prikazani su i nagrađeni ove godine na više međunarodnih festivala, a prva radionica u 2019. održat će se u Zagrebu od 7. do 11. siječnja

Izvor: FROOOM!

Filmske radionice Frooom! posebno su zanimljive po svom holističkom pristupu filmu i individualiziranom pristupu polaznicima. Radionice su organizirane u tri razine cjelodnevnih aktivnosti koje se u ciklusima po pet dana održavaju od 9 do 15 sati za djecu i mlade u rasponu od 8 do 15 godina. Ukratko, Frooom! je učenje kroz igru i praktičan rad s voditeljima, mahom profesionalcima iz filmske industrije i dramskim pedagozima.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Početna i napredna radionica ulaznice su u svijet filmskog riječnika i promatranja filma onkraj gledateljskog iskustva. Osim svakodnevih dramskih igara, gledanja i analiziranja filmova, radionica je iskustvena, praktična i stvaralačka platforma edukacijske i umjetničke metode po kojima je djelovanje Bacača Sjenki prepoznatljivo u Hrvatskoj i međunarodno, a kreće se u rasponu od društvene prakse u lokalnoj zajednici, preko novomedijskih i participativnih izvedbenih umjetnosti, do preispitivanja medija i izmještanja uvriježenih motrišta na goruće probleme i izazove suvremenog društva.

Majstorska razina Frooom!-a svaki je puta drugačija te svojim starim polaznicima uvijek nastoji pružiti zanimljive i nove mentrore koji im onda kroz svoju profesionalnu specijalizaciju dodatno produbljuju znanje i prenose im neke od vlastitih “tajni zanata”.

Prva radionica u 2019. godini održat će se u Zagrebu, za vrijeme praznika, od 7. do 11. siječnja u prostoru Osnovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića.

U ovom ciklusu naprednu radionicu zajedno s dramaturgijnom i psihodramskom psihologinjom Anitom Čeko vodi idejni začetnik Frooom! filmske škole Boris Bakal, kazališni i filmski glumac, redatelj i multimedijalni umjetnik.

Majstorski stupanj radionica obuhvaća tri teme za koje su zadužene tri fantastične voditeljice.

Dalija Dozet, redateljica koja je ujedno i pokretačica festivala Filmska Runda u Osijeku proći će s polaznicima Osmišljavanje i snimanje kratke forme glazbenog spota.

Radionica Internet ‘iznutra’ otkrit će polaznicima koliko su zapravo internetski pismeni. Internet koristimo svi, ali znamo li kako i zašto nešto (ne) objaviti online, može li se to uopće bez društvenih mreža i servisa ili pak programiranja, te može li se i kako nešto ukloniti s interneta ili on “pamti zauvijek”? Odgovore zna i polaznicima će kroz kreiranje mikro web stranice i objavljivanje na njoj prenijeti programerka, inicijatorica portala Teatar.hr i kazališna redateljica Nora Krstulović.

Kako sav snimljeni materijal prebaciti u cool program, kao što je Final Cut ili Premiere Pro, pa tu na licu mjesta brusiti svoje dramaturške i pripovjedačke vještine podučava Lea Mileta na radionici jednostavno nazvanu po spoju njena dva zanimanja: Dramaturgija i montaža.

Više informacija možete doznati online te putem telefona 014640262 ili 0989829347.

Veliki uspjesi mladih filmaša u 2018. godini

Odličnu sezonu za Frooom! radionice zaključila je dvostruka nagrada za film koji u svega 10 minuta prikazuje pravu dramu s ocjenama.

U Mariboru su 30. studenog dodijeljene nagrade najboljim filmovima djece i mladih na festivalu Little Elephant Enimation. U konkurenciji od 10 do 14 godina pobijedio je film Vizure nastao u Zagrebu na Frooom! filmskoj radioinci prošle godine. Film je uz mentorstvo Vene Mušinovića osmislilo i vješto odglumilo deset polaznika radionica. Režijski se u Vizurama istaknuo Fran Karlović.

Žiri u sastavu Mojca Guštin, profesorica na Ljubljanskoj školi za medije i grafičko oblikovanje, Mitja Mlakar, filmaš iz Maribora, i Miloš Tomić,  animator i filmaš iz Beograda, izabrao je Vizure između više desetaka filmova koji su bili u istoj konkurenciji. Glavnu nagradu, “Malog Slona” osvojio je film iz Austrije naslovljen Kosmopingvin in the Land of Sushi, rad mladog Luce Potskhishvilija uz mentorsko vodstvo Ruslane Berndl.

Film Vizure sniman je za vrijeme ljetnih školskih praznika u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu gdje su se u organizaciji udruge Bacači Sjenki  održavale interdisciplinarne filmske radionice Frooom!. Kreativni i pomalo umorni od utrke za ocjenama, polaznici radionice su se složili snimiti priču upravo o toj temi. Lukavstvo uspješnih i neuspješnih učenika ispričano je kroz tri različita para očiju, tri različita viđenja stvari, iz tri vizure. Film je osvojio i žiri DUFF-a, Dubrovačkog filmskog festivala koji se sredinom listopada održao sedmi put. Tom prilikom Fran Karlović i Ivna Salečić preuzeli su nagradu u ime cijele ekipe filma.

Osim desetak nominacija i tri nagrade koje su radionički filmovi osvojili ove godine uspješno je proveden i novi program: Frooom! u gostima.

Kako bi za polaznike izabrali najbolja recentna izdanja profesionalnih i amaterskih fimova za djecu i mlade voditelji Frooom! radionica bili su na festivalima dječjih filmova. Prva posjeta bila je u travnju, Rozafa festivalu za društvo budućnosti u Albaniji. Osim na Berlinskom Interfilm festivalu kratkog filma u sklopu kojeg se 11. put održao KUKI filmski festival voditelji su posjetili YOUKI fesitval u Austriji i Juniorfest u Češkoj.

Ranije ove godine film S druge strane predstave osvojio je žiri na Small Axe Radical film festivalu koji se održava u malom britanskom mjestu Tollpude u Dorsetu. Festival koji slavi osnivanje sindikalnog pokreta filmove prikazuje u posljednjem sačuvanom mobilnom kino kamionu ministarstva tehnologije iz 1960. godine.

Nagrada mladim hrvatskim filmašima za film ‘S druge strane predstave’

Stop animacija Frooomopolis nastala na radionici u Prelogu 2017. godine prikazana je u rujnu na Anim!Arte, brazilskom festivalu svjetske animacije. Frooomopolis nastao na radionici u Rijeci 2017. nastupio je na indijskom CHINH Kids film festivalu, a početkom 2019. prikazat će se i u sklopu Mice festivala u Španjolskoj.