Animirani film ‘Nikica: Kako je sve počelo’ ekranizacija je ilustriranih knjiga za djecu Renéa Goscinnyja i Jean-Jacquesa Sempéa i ujedno biografija autora oživljena kroz interakciju s njihovim nacrtanim likom Nikicom

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Ovaj animirani film šarmantna je ekranizacija popularnih ilustriranih knjiga za djecu “Nikica” Renéa Goscinnyja (autora Asterixa i Lucky Lukea) i Jean-Jacquesa Sempéa. Ujedno je to njihova biografija koja oživljava kroz imaginarnu interakciju s njihovim nacrtanim likom Nikicom i njegovim bezbrižnim dječjim avanturama u Francuskoj 1950-ih godina. Kroz Nikicu progovaraju o svojem prijateljstvu, karijeri te najviše o idealiziranom djetinjstvu ispunjenom nadama i snovima. Upravo taj idealizam pomiješan s nostalgijom i dječjom nesputanošću iskaču iz filma, lako uvlačeći djecu i odrasle u svijet veselog djetinjstva koji autori nisu imali.

Ilustracije su predivno oživljene u filmu, a odobrio ih je sam Sempé prije nego što je preminuo. Iako su rađene kompjuterski, ne crtanjem na papir, već tablet, djeluju kao da su izrađene tušem i vodenim bojama na papiru pa lako mogu poslužiti djeci kao inspiracija za kreativno izražavanje crtanjem.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik.

Za djecu: 6+

Za roditelje: Kako je film nostalgična, idealizirana i šaljiva verzija djetinjstva te nema nasilja, seksualnih aluzija i neprimjerenog rječnika, pogodan je svima – od baka i djedova, do roditelja i djece.

Nasilje: Nasilje je prisutno jedino kroz šaljive i bezazlene dječje tuče.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora, no ima nenametljivih kratkih osvrta na nesretno djetinjstvo autora – dio Goscinnyjeve obitelji bili su žrtve holokausta, a Sempé je imao zlostavljačkog oca.

Rječnik: Primjeren.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Film je laganog tempa i optimalnog trajanja od 85 minuta.

Crveni balon: filmska bajka o prijateljstvu