Prezentacijom programskih sadržaja 24. kolovoza 2023. završio je varaždinski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić”, a od 28. kolovoza do 1. rujna ovaj edukativni program Hrvatskog filmskog saveza održava se i u Puli

Izvor: Hrvatski filmski savez

Varaždinski dio 25. Škole medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održan je od 17. do 25. kolovoza 2023. Ovogodišnju je Školu pohađalo više od 100 polaznika, uz stručno vodstvo filmskih i multimedijskih profesionalaca kroz čak dva seminarska programa i osam radionica. Program Škole obogaćen je dodatnom nastavom, a uz radionice i seminarske programe organizirane su i večernje projekcije i jutarnje filmske analize.

25. izdanje Škole medijske kulture ‘Dr. Ante Peterlić’

Rezultat  provedenih programa brojni su multimedijski radovi i kratkometražna filmska ostvarenja. Prezentacija programskog sadržaja polazničkih radova na svečanom zatvaranju Škole 24. kolovoza u kinu Gaj bila je popraćena kritičkim osvrtima filmskog montažera i redatelja Damira Čučića.

Tamo su predstavljeni filmovi nastali u sklopu radionice dokumentarnog filma pod vodstvom Tomislava Mršića i radionice eksperimentalnog filma voditelja Marinka Marinkića. Rezultate stečenog znanja i vještina pokazali su i polaznici radionice kamere i snimanja koju su vodili Boris Poljak i Dinka Radonić, montaže pod vodstvom Ivane Fumić i Marina Juranića, radionice vizualnih efekata voditelja Marina Vuletića, radionice dramske pedagogije pod vodstvom Marije Šorše i radionice filmskog scenarija pod vodstvom Ante Zlatka Stolice. U Centru za mlade i nezavisnu kulturu P4 u Varaždinu otvorena je izložba radova s radionice fotografije pod voditeljskom palicom Darija Petkovića.

Prvo pulsko izdanje Škole medijske kulture

Iako je tradicionalno varaždinsko izdanje Škole službeno završeno, ova se posebna 25. godina Škole slavi i prvim gostovanjem Škole u Puli od 28. kolovoza do 1. rujna. Gostovanjem u Puli obuhvaćeni su seminarski program, radionice kamere i snimanja, hibridnog filma te animiranog filma.

Svečano otvorenje održano je u pulskom kinu Valli u ponedjeljak, 28. kolovoza. Koordinatorica programa Marta Bregeš i tajnica Hrvatskog filmskog saveza Tatjana Aćimović zahvalile su svima na dolasku.

“Već 25 godina kontinuirano ulažemo u učitelje, profesore, stručne suradnike, odgajatelje, ali i sve zaljubljenike u medije i film te smo izrazito sretni što ovih 25 godina imamo priliku proslaviti u Puli, u pravom filmskom gradu. Uz to, slavimo i 60 godina rada Hrvatskog filmskog saveza”, rekla je Tatjana Aćimović. Obratila se i svim novim polaznicima te im je poželjela ugodan, učinkovit i uspješan rad te je zahvalila svim partnerima i pokroviteljima.

Zatim se publici obratio Marko Zdravković-Kunac, predsjednik Pulske filmske tvornice, suorganizatora Škole. “Iznimno smo sretni što je Škola konačno stigla u Istru, pogotovo radi naših članova i sugrađana. Mnogi od njih su iznimno zainteresirani za filmsku i medijsku pismenost, vraćaju se u Pulsku filmsku tvornicu i dijele svoja zrna znanja u osnovnim i srednjim školama. Ovdje imamo stvarno fantastične profesore i mentore, aktivne umjetnike u svom području, što je velika prednost Škole. Želim vam svima uspješan rad”, poručio je Zdravković-Kunac”

Zamjenica gradonačelnika Grada Pule dr. sc. Ivona Močenić, dr. med., u ime Grada pozdravila je sve prisutne: “Ponajprije želim čestitati 25 godina održavanja Škole. Osobno smatram da je ulaganje u profesore, nastavnike, pedagoge i stručne suradnike zapravo ulaganje u nove generacije djece i mladih. Naš grad je grad filma i dugi niz godina se svakog srpnja održava najveći i najvažniji događaj filmske industrije na ovim područjima. Sa Školom medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” naš će grad postati pravi filmski grad, ne samo tijekom ljeta, već i kroz cijelu kalendarsku godinu. Želim da iz Škole izađete obogaćeni novim znanjem, dozom kreativnosti i inspiracijom”, rekla je Ivona Močenić.

Kako osnovati filmsku družinu u školi?

Vladimir Torbica, pročelnik Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije, također je izrazio svoje zadovoljstvo dolaskom Škole u Pulu: “Ako ništa drugo, onda zato što je moj nekadašnji profesor, dr. Ante Peterlić, bio vezan za Pulu i vjerujem da bi i njemu bilo jako drago što je Škola nakon četvrt stoljeća došla ovamo. Vjerujemo da će uz pomoć Pulske filmske tvornice doći do razvitka video i filmskih grupa u osnovnim i srednjim školama u županiji. To je ono što mladim generacijama nedostaje te se stoga nadamo da će se Škola ovdje i dalje razvijati”, zaključio je Torbica.

Radionice i seminare u Puli pohađaju nastavnici osnovnih i srednjih škola, odgajatelji u predškolskim ustanovama, članovi kino klubova, nezavisni autori, studenti i učenici srednjih škola, ali i svi zainteresirani naučiti nešto novo o filmu i multimediji. U nastavku ih očekuje pet dana intenzivne edukacije i praktičnog rada kroz seminarski stupanj koji vode dr. sc. Ana Đordić i izv. prof. art. Jelena Modrić, akad. mont. kao i 3 radionice: kamera i snimanje pod vodstvom akademske filmske snimateljice Dinke Radonić i dr. sc. Ivana Rajkovića, animirani film voditeljice Škole animiranog filma Čakovec Jasminke Bijelić Ljubić, mag. inf. / educ. i hibridni film voditelja Marinka Marinkića, filmskog snimatelja.

Škola se ubraja među 5 najvažnijih projekata medijskog opismenjavanja u Hrvatskoj te među 150 najvažnijih na razini Europske unije.

25. Škola medijske kulture “Dr. Ante Peterlić” održava se u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, a pod pokroviteljstvom Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Agencije za elektroničke medije, Grada Varaždina i Grada Pule, a pod generalnim sponzorstvom AVITEH-a. Partneri su Filmsko-kreativni studio VANIMA, POU Varaždin i kino Gaj, Pečetri, Pulska filmska tvornica, Kino Valli, Pula Film Festival i Zajednica tehničke kulture Pula. Program Škole medijske kulture održava uz preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, a temeljem pozitivnog stručnog mišljenja Agencije za odgoj i obrazovanje.

Više o Školi medijske kulture možete pronaći na https://smk.hfs.hr/o-skoli

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole