Tijekom rujna i listopada 2023. udruga Restart u Zagrebu organizira dvije filmske radionice: Malu filmsku početnicu namijenjenu djeci od 5 do 7 godina i Medijski laboratorij za djecu od 10 do 12 godina. Sve radionice su besplatne, samo se potrebno prijaviti i rezervirati mjesto

Izvor: Filmska početnica

Za djecu koja žele saznati kako se objekti u filmu sami kreću, koju zanima animirani film i glazba u filmu, koja žele staviti predmete pod mikroskop i vidjeti njihovu čudesnu i običnim okom nevidljivu stranu, te koja uz sve to žele slobodno postavljati i hrpu pitanja, tu je program Filmske početnice, koji provodi udruga Restart u rujnu i listopadu u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade na adresi Trnjanska struga 34, Zagreb.

Ovisno o dobi polaznika, izabire se pohađanje određene programske skupine: radionica Mala filmska početnica namijenjena je djeci od 5 do 7 godina, a radionica Medijski laboratorij djeci od 10 do 12 godina.

Sve radionice su besplatne zahvaljujući podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba, a sve što je potrebno za pohađanje radionica jest prijaviti se što prije i rezervirati svoje mjesto. Za prijavu je potrebno preuzeti OBRAZAC na stranici www.filmskapocetnica.restarted.hr te ga ispunjenog poslati na: filmskapocetnica@restarted.hr.

MALA FILMSKA POČETNICA

Radionicu vode Vanda Kreutz, Vanja Babić, Ivana Đula i Luka Vrbanić, koji budućim polaznicima poručuju: “Istraživat ćemo tehnike animiranog filma kao što je stop-motion kako bismo razumjeli iluziju kako se objekti u filmu sami kreću. Istraživat ćemo i proces stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Prvo ćemo osvijestiti postojanje, a zatim i ulogu glazbe u filmu. Slušat ćemo zvukove koji su svuda oko nas i bilježiti što čujemo. Razmišljat ćemo o ulozi zvuka u filmu koji pokreće razne emocije kod gledatelja filma: smiruje, plaši, usrećuje, potiče osjećaj mržnje ili simpatije. Na kraju ćemo stvoriti iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjat ćemo im razne položaje i oblike kako bismo dobili neku svoju priču.”

Radionica je namijenjena djeci od 5 do 7 godina i održava se u sljedećim terminima:

17. 9. nedjelja (10:00-11:00) – fotografija

24. 9. nedjelja (10:00-11:00) – glazba u filmu

1. 10. nedjelja (10:00-11:00) – montaža

8. 10. nedjelja (10:00-11:00) – video

MEDIJSKI LABORATORIJ

Voditelji ove radionice su Tin Dožić, Vanja Babić i Vanda Kreutz, a uz njih će polaznici kombinirajući razne medije i tehnike (dijaprojektor, grafoskop, CRT televizori, walkman, kazete, mikrofon, kamera, mikseta, razne leće, filteri,light box…) stvoriti medijski laboratorij u kojem će nastati materijali pomoću kojih će saznati kako se objekti u filmu sami kreću te osvijestiti važnost i postojanje zvuka u filmu. Slušat će zvukove koji ih okružuju, bilježiti što čuju i stvaraju. Proizvedene slike i zvukove će spajati u vlastitu priču te je ispričati kroz film i umjetničku knjigu.

Radionica je namijenjena djeci od 10 do 12 godina i održava se u sljedećim terminima:

17.9. nedjelja (12:30-14:30) – zvuk, video

24. 9. nedjelja (12:30-14:30)– zvuk, video

1. 10. nedjelja (12:30-14:30)– zvuk, video

8. 10. nedjelja (12:30-14:30)– montaža

Za dodatne informacije i upite, možete pisati na mail branka@restarted.hr, a informacije o Filmskoj početnici možete pratiti i na službenoj mrežnoj stranici i na Facebooku.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole