Uz filmske projekcije, program revije sačinjavaju i paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i Hrvatskoj

Izvor: Filmska RUNDA

Treće izdanje Filmske RUNDE, revije hrvatskih kratkometražnih filmova u Osijeku, završilo je u nedjelju, 27. svibnja 2018. U tri dana, kroz glavni program, publika je imala priliku premijerno pogledati više od dvadeset kvalitetnih i nagrađivanih filmova svih rodova.

Revija hrvatskih kratkometražnih filmova u Osijeku

Podršku reviji došao je izraziti i ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Daniel Rafaelić.

“Ogroman je gušt po drugi put stajati ovdje i podržavati Filmsku RUNDU, te divne ljude koji omogućuju da Osijek ima ne samo kino na otvorenom, nego ovako kvalitetne filmove. Ovo je jedan vrlo zanimljiv odabir filmova svih rodova i kad skupite u Osijeku te filmove na jednom mjestu, dobijete katalog najboljeg iz godišnje produkcije”, istaknuo je Daniel Rafaelić te dodao da je revija postala tradicija koju se treba nastaviti njegovati.

Filmska RUNDA mjesto je susreta filmaša, profesionalaca i amatera, ali i svih ljubitelja sedme umjetnosti i kao takva, nudi jedinstven kulturni sadržaj u gradu. Njezinu važnost prepoznaje i Društvo hrvatskih filmskih redatelja, a u njihovo ime reviju je posjetila i redateljica Katarina Zrinka Matijević.

“Mislim da je kulturna uloga Filmske RUNDE vrlo velika zato što ljudi nemaju prilike vidjeti kratke filmove niti u Zagrebu, tako da vjerujem da nemaju niti u Osijeku. Ovo što Filmska RUNDA radi je stvarno vrlo važno jer izabirete najbolje od najboljega”, rekla je Katarina Zrinka Matijević.

Filmska RUNDA svake godine stavlja u fokus određenu granu filmske profesije, a nakon prošlogodišnjeg fokusa na scenariste, ove godine je u fokusu bilo snimanje s naglaskom na osječkim direktorima fotografije.

“Naredih godina bismo voljeli otići u smjeru da netko tko u kontinuitetu prati Filmsku RUNDU zaista može saznati apsolutno sve o tome koja su sve zanimanja potrebna, kako ona međusobno surađuju i djeluju i možda potaknuti ljude da zaista sami isprobaju napraviti sa svojom ekipom neki film,” istaknula je Dalija Dozet, jedna od organizatorica Filmske RUNDE.

Filmska RUNDA nastala je u produkciji neprofitne umjetničke organizacije Teatar to go, a uz filmske projekcije, program revije sačinjavaju i paneli otvorenog tipa u kojima se kroz interakciju autora i publike propituje značaj kratke filmske forme i mogućnosti njezine realizacije u Osijeku i Hrvatskoj.

Mucica: komedija o roditeljskim strahovima koja će potaknuti razgovor