Da bi sudjelovali u natječaju koji organiziraju Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu i Udruga Pragma, učenici trebaju pronaći sadržaj koji odražava stereotipe, nerealno prikazuje nečiji fizički izgled, dorađen je pomoću alata za obradu fotografija ili je kreiran sukladno trendovima koje nameću društvene mreže

Izvor: Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu

Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu poziva sve učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola iz cijele Hrvatske da sudjeluju u natječaju u sklopu projekta Prikaz ljepote na društvenim mrežama, koji se provodi u suradnji s Udrugom Pragma i uz podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Što Facebookove interne studije otkrivaju o mentalnom zdravlju mladih

Kako sudjelovati?

U samo nekoliko jednostavnih koraka učenici mogu pokazati svoje znanje i vještinu kritičkog razmišljanja i sudjelovati u nagradnom natječaju.

1. korak – osvrnite se (obratite pozornost na objave na društvenim mrežama, oglase, TV, internet i plakate) i pronađite primjer u medijima za koji smatrate da:

  • odražava stereotipe,
  • nerealno prikazuje nečiji fizički izgled,
  • je dorađen pomoću alata za obradu fotografija ili
  • je kreiran sukladno novim trendovima koje nameću društvene mreže

2. korak – fotografirajte ili snimite što ste pronašli

3. korak – podijelite svoje mišljenje – napišite zašto smatrate da se vaš primjer uklapa u jednu od gore navedenih kategorija i kako biste ga promijenili

4. korak – pošaljite svoj primjer na info@dkmk.hr do 21. lipnja.

Sudjelovanjem u nagradnom natječaju učenici dobivaju mogućnost osvajanja jedne od vrijednih nagrada – pametnog sata, Bluetooth slušalica ili Bluetooth zvučnika za prva tri mjeta, a svi sudionici dobit će simboličnu nagradu.

Prijave se primaju do 21. lipnja 2023., a rezultati će biti objavljeni dva tjedna kasnije na stranici Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu – djecamedija.org.

Zbog medija mladi su nezadovoljni izgledom; medijska pismenost čini razliku