Udruga Pragma dodijelila je Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja, a dobitnike su birali učenici, roditelji, nastavnici, stručni suradnici i odgajatelji

Izvor: Udruga Pragma

Pragma je 30. ožujka u Kaptol Boutique Cinema dodijelila “Godišnju nagradu za novinarske radove koji promiču vrijednosti obrazovanja”. Nagrada, koja se dodjeljuje već četvrtu godinu zaredom, dodijeljena je u tri kategorije: za najbolji tiskani/online, radijski i televizijski prilog. U odabiru je sudjelovalo 948 učenika, 425 roditelja i 142 stručnjaka – nastavnika, stručnih suradnika, odgajatelja iz osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj.

Tako su u kategoriji za najbolji tiskani/online prilog dodijeljene dvije jednokovrijedne nagrade novinarima 24 sataRozeti Bogeljić s radom “Imaju veliko srce: Učenicima iz Afrike kupujemo udžbenike” i Maku Jovanoviću s radom “Znakovni jezik je zabavan i fora, trebali bi ga učiti u školi”.

U kategoriji za najbolji radijski prilog, dobitnica Nagrade je Višnja Biti s Hrvatskog radija, s radom: Projekt “Građanin”, a u kategoriji za najbolji televizijski prilog, dobitnica Nagrade je Josipa Ćirić s Nove TV, s radom: “Kosa ljubavi”.

Rozeta Bogeljić iz 24 sata je istaknula vrijednost suradnje škole, roditelja i učenika u humanitarnom djelu kao što je bila akcija prikupljanja sredstava za učenike iz Afrike gdje cijena kompleta udžbenika za jednu školsku godinu iznosi oko 95 kuna, dok se ukupni trošak školovanja jednog učenika kreće oko 250 kuna godišnje.

Višnja Biti, urednica i novinarka Hrvatskog radija, istaknula je kako je počašćena i sretna zbog nagrade udruge Pragma koja promiče vrijednosti obrazovanja i bavi se medijskom pismenošću djece i mladih jer je to upravo ono što ona radi u emisijama Hrvatskoga radija “Zašto tako” dugi niz godina.

Emisija u kojoj mladi otvoreno govore o svojim problemima


“Kosa ljubavi je posebna priča koja je inspirirala cijelu zemlju. Činjenica da su učenici odabrali baš nju pokazuje da znaju da je važno činiti dobro. Vjerujem da i među njima ima onih koji su poklonili svoju kosu kako bi se njihovi vršnjaci, koji se bore s teškim bolestima, osjećali bolje. Drago mi je da je bas ova reportaža nagrađena jer, osim što je postala dio mene, pokrenula je lavinu dobročiniteljstva. Zato nagrada ide svima koji su sudjelovali u akciji i dali dio sebe za osmijeh drugoga”, poručila je Josipa Ćirić.

Uvodno u dodjelu Nagrade održan je razgovor sa izaslanikom predsjednika Hrvatskog sabora Markom Sladoljevim, izaslanicom Gradonačelnika Grada Zagreba Helenom Beus, kao i predstavnicama Ministarstva znanosti i obrazovanja Katarinom Grgec i Ivanom Bošnjak te predsjednikom Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu Danijelom Labašem.

Predsjednik Pragme Nedjeljko Marković predstavio je rezultate evaluacije iz škola koje su sudjelovali u dodjeli. “Prije gledanja priloga, učenicima sam pročitala neke stavke Etičkoga kodeksa hrvatskih novinara. Razgovarali smo o tome što su to etička načela, što znači objektivno pristupanje nekoj temi te što sve novinaru može biti izvor informacija”, istaknuli su sudionici u evaluaciji te dodali da su “najviše razgovarali o osjećajima koje je u njima pobudio rad, što su naučili i zapamtili… koja je poruka pojedinog priloga“. Također, istaknuli su kako su učenici radove čitali, slušali i gledali na satu razrednika i roditeljskim sastancima za učenike i roditelje, Vijeću učenika, satima medijske kulture te izbornom predmetu Odgoj za ljudska prava, korištenjem različitih metoda dolaska do glasa: pregovaranjem, dogovaranjem, dijalogom, uvjeravanjem, obranom svojih stavova, te na kraju javnim glasovanjem svih uključenih sudionika.

Što znači biti novinar?

Na kraju dodjele je održana rasprava s prisutnim gostima iz Osnovne škole Kustošija, Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara, Škole za primalje, Upravne škole Zagreb, Obrtničke škole za osobne usluge Zagreb, Strojarsko brodograđevne škole za industrijska i obrtnička zanimanja Rijeka, Osnovne škole Retkovec te Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba.

Dodjela Nagrade se provodi uz pokroviteljstvo i potporu Grada Zagreba te partnerstvo Društva za komunikacijsku i medijsku kulturu.