U organizaciji Hrvatskog filmskog saveza od 18. do 22. travnja održava se radionica igranog filma za učenike viših razreda osnovne škole i nastava filmske umjetnosti za učenike 7. i 8. razreda osnovne škole; srednjoškolce i srednjoškolske profesore

Izvor: hfs.hr

Predstojeći proljetni praznici u kinu Tuškanac opet će biti u znaku obrazovnih programa – za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Programi se održavaju od 18. do 22. travnja 2017. godine, a dijele se na:

a) Radionica igranog filma

– Uzrast: viši razredi osnovne škole
– Termin: svaki dan od 10 do 16 sati s uključenom pauzom za ručak (obrok je osiguran)
– Voditelj: Jura Troje, dipl. učitelj

Tijekom pet radnih dana, polaznici će svladati dvije specifične forme igranog filma: snimanje filma u jednom kadru i jednominutni film. Radionica će se sastojati od teorijskog i praktičnog dijela. Također, polaznici će imali prilike upoznati osnove korištenja kamere, tona i rasvjete kako bi savladali bitne funkcije koje su primjenjive, ne samo u igranom filmu, nego i u dokumentarnom filmu.

Nastali film, odnosno filmovi bit će prezentirani krajem lipnja u velikoj dvorani kina Tuškanac zajedno s filmovima koji su nastali, odnosno nastat će u zimskom i ljetnom ciklusu obrazovnih programa.

b) Nastava filmske umjetnosti

– Uzrast: 7. i 8. razredi osnovne škole; srednjoškolci i srednjoškolski profesori
– Termin: svaki dan od 10 do 14 sati
– Voditeljice: Ana Đordić, prof. i Jelena Modrić, dipl. montažerka

medijska-pismenost-jelena-modrić-ana-đordić

Tijekom pet nastavnih dana polaznici će imati priliku na kinoplatnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih, mlađim generacijama uglavnom nepoznatih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima te koja su odabrana uzevši u obzir njihovu estetsku vrijednost, ali i zrelost srednjoškolskih učenika. Nakon projekcije svakoga od tih filmova, slijede njihova analiza i interpretacija uza stručno vodstvo. Navedeno podrazumijeva stjecanje temeljnih filmoloških znanja (od teorije do povijesti filma), oblikovanje filmske pismenosti i razumijevanja filmskoga jezika. Pritom se od učenika i profesora očekuje aktivno sudjelovanje, vođeno usmjerenim pitanjima predavača te njihovim moderiranjem diskusije nakon filma. Istodobno, srednjoškolski će se profesori stručno usavršiti upoznavanjem osnova metodike nastave filma te dobivanjem uvida u iskušanu praksu kad je u pitanju nastava filma u srednjoj školi. Dio programa je i gostovanje stručnjaka iz filmske i AV industrije općenito ili iz srodnih djelatnosti. Tako će gošća proljetnog ciklusa biti Ivana Karačonji Rupčić, dipl. dramaturginja koja je zajedno sa suradnicima razvila koncept radionica “Filma i psihologije”. Jedan od nastavnih dana bit će organiziran upravo prema navedenom principu.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Oba programa su besplatna, a sufinancirana su od strane Hrvatskog audiovizualnog centra i Hrvatske zajednice tehničke kulture. Prijave za programe traju do 10. travnja 2017., odnosno do popunjenja kapaciteta i odvijaju se on-line putem, pristupom na sljedeći link: http://hfs.hr/hfs/prijavnica_edukativni_programi/. Za sve dodatne informacije obratite se na mail sara.cucic@gmail.com ili na broj mobitela +385 95 578 8511 (kontakt: Sara Čučić, vanjska suradnica Hrvatskog filmskog saveza za obrazovne programe).