Pogledajte video ‘In Real Life’, u čijem je kreiranju sudjelovala Monica Lewinsky, koja je i sama bila žrtva, a sada je aktivistica protiv elektroničkog nasilja

Piše: Ana Dokler

Što kad bi ljudi u stvarnom životu izgovarali jedni drugima stvari koje inače pišu na internetu? Kad na društevnim mrežama vidite uvredljive komentare upućene drugoj osobi, kako reagirate? Biste li reagirali drugačije da se takva komunikacija odvija pokraj vas na ulici, u parku ili u kafiću? Time se bavi video iz kampanje za podizanje svijesti o prevenciji elektroničkog nasilja In Real Life (U stvarnom životu) objavljen u listopadu, mjesecu koji je u Americi posvećen prevenciji zlostavljanja.

Riječ je zapravo o društvenom eksperimentu u kojem su glumci u ulogama nasilnika i žrtvi rekreirali stvarne razgovore s društvenih mreža. Tako možemo vidjeti kako jedan čovjek napada dvojicu gay muškaraca u kafiću, žena u parku Muslimanku naziva teroristicom, dvije djevojčice na ulici svojoj kolegici iz škole govore da je glupa, a jedna žena drugu posramljuje zbog tjelesne težine. U svakoj od tih situacija netko od slučajnih prolaznika, koji nisu znali da je riječ o glumi, reagira i staje u obranu zlostavljanih osoba.

Video je napravila njujorška marketinška agencija BBDO u suradnji s Monicom Lewinsky i tvrtkom za odnose s javnošću Dini von Mueffling Communications. Monica Lewinsky posljednjih se godina posvetila društvenom aktivizmu protiv zlostavljanja na internetu, koje je i sama doživjela nakon skandala s američkim predsjednikom Billom Clintonom prije dvadeset godina.

O tome je 2015. govorila i na jednoj od TED konferencija, a snimka predavanja pod nazivom “Cijena sramote” do sada pogledana više od 11 i pol milijuna puta i prevedena na 41 jezik, uključujući i hrvatski. U tom predavanju za sebe kaže kako je bila prva osoba koja je gotovo trenutno izgubila osobnu reputaciju na globalnoj razini.

 

Sada surađuje s brojnim organizacijama koje se bave prevencijom nasilja pa je sudjelovala i u stvaranju emotikona protiv zlostavljanja na internetu #BeStrong, koji se mogu besplatno preuzeti u trgovinama aplikacija iTunes i Google Play. Zamišljeni su kao alat koji svatko može iskoristiti ako primijeti zlostavljanje na internetu, kako bi reagirao i podržao osobu koja je napadnuta.

Kako se osjećaju žrtve elektroničkog nasilja i gdje je izlaz