Radionice namijenjene osnovnoškolcima ove su godine posvećene temama koje djecu sve više zanimaju. Sudjelovanje je besplatno, a prijave traju do popunjenja kapaciteta

Izvor: zff.hr

Ovogodišnje izdanje Zagreb Film Festivala održat će se od 11. do 19. studenog, a dio popratnog programa su i dvije različite radionice za djecu. Bibijadina stvaraonica održat će se šesti put ove godine u malo izmijenjenom formatu – mladi filmaši i filmašice na radionici će naučiti kako napisati filmsku kritiku i predstaviti je u video blogu. Novost je što će se uz Bibijadinu V-log stvaraonicu održati i radionica Moja prva videoigra na kojoj će polaznici i polaznice naučiti kako kreirati svoju videoigru.

Bibijadina V-log stvaraonica

Na Bibijadinoj V-log stvaraonici 15 polaznika osnovnoškolskog uzrasta imat će priliku naučiti osnove snimanja V-loga (video bloga). Kako bi povezali teoriju s praktičnim radom tijekom trajanja radionice, uz snimanje vlastitih V-logova, polaznici će zajedno osmisliti nekoliko epizoda Bibijadinog V-loga. Jedna od epizoda povezat će Bibijadinu stvaraonicu s filmskim programom Bibijada na ZFF-u te će polaznici pogledati jedan film iz programa i napraviti V-log kritiku pogledanog filma.

Prezentacija radova snimljenih tijekom radionice održat će se na projekciji programa Bibijada na Zagreb Film Festivalu u velikoj dvorani kina Europa. Ova radionica nadovezuje se na Bibijadinu filmsku stvaraonicu koja se posljednjih pet godina održavala na Zagreb Film Festivalu. Na njoj će se djeca upoznati s pojmom V-loga (video blog), naučiti osnove stvaranja i pričanja priče te snimanja video sadržaja kamerom na mobitelu i montiranja, kao i osmišljavati sadržaj za YouTube kanal programa za djecu u kinu Europa. Cilj je kroz navedene aktivnosti radionice naučiti polaznike kako kvalitetno i sigurno koristiti društvene mreže za razvoj svojih vještina i interesa.

Raspored održavanja radionice:

2. i 3.11.: 18-20, kino Europa

3. i 5.11.: 10-15, kino Europa

Prijave za radionicu započele su 24. listopada, a petnaest filmskih talenata u dobi od 10 do 14 godina osigurat će svoje mjesto na filmskoj stvaraonici tako da na mail bibijada@zagrebfilmfestival.com pošalju kratko pismo o sebi u kojem će opisati zašto su baš oni idealni članovi filmske ekipe. Prijave su otvorene do popunjenja kapaciteta.

Moja prva videoigra

Moja prva videoigra kreativna je dječja radionica programiranja odnosno izrade prve videoigre usmjerena na djecu od 7 do 14 godina, a održat će se u prostorijama HUB-a, Petračićeva 4. Cilj radionice najmlađim polaznicima vrlo jednostavno, pomoću pripremljenih materijala, prikazati način izrade videoigara. Pritom će se u podučavanju koristiti jednostavni softver za izradu igara namijenjen upravo najmlađima, koji omogućuje kombiniranje vizualnih i audio elemenata u jednostavnu interaktivnu cjelinu. Polaznici će naučiti koristiti sve popularniju metodu za učenje programiranja – MIT Scratch. Scratch je način programiranja koji za ulazne podatke ne traži kompliciranu sintaksu modernih programskih jezika već dijete uči programiranju kroz slaganje jednostavnih, uzročno-posljedičnih elemenata. Po završetku radionice, polaznici će samostalno izraditi jednostavnu igricu.

Raspored održavanja radionice:

subota 11.11. od 10 do 14h, HUB385

nedjelja 12.11. od 10 do 14h, HUB385

Kako bi vaši mladi programeri sudjelovali na jednom od dva izdanja radionice prijavite ih na e-mail inja@zagrebfilmfestival.com uz napomenu: za subotu ili za nedjelju. Potrebno je da svi sudionici na radionicu ponesu vlastita prijenosna računala. Radionica je besplatna, a prijave su moguće do popunjenja mjesta.

Dobrobiti videoigara: kreativnost, suradljivost i bolje pamćenje