Povodom Međunarodnog dana animacije 28. listopada u varaždinskom kinu Gaj prikazani su novi filmovi Filmsko-kreativnog studija VANIMA te najbolji animirani filmovi s ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala

Izvor: VANIMA

U Varaždinu je prigodnom projekcijom obilježen Međunarodni dan animacije koji se u svijetu slavi sedamnaesti puta. Međunarodni dan animacije ustanovljen je 2002. godine u spomen na 28. listopada 1892., kada je Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.

U nedjelju 28. listopada u kinu Gaj u Varaždinu u organizaciji Filmsko-kreativnog studija VANIMA, a suradnji s ASIFA-om Hrvatska, te POU Varaždin održane su dvije besplatne projekcije animiranih filmova.

Publika je imala prilike vidjeti sedamnaest filmova Filmsko-kreativnog studija VANIMA nastalih u školskoj godini 2017./2018., a zatim je slijedila projekcija najboljih animiranih filmova s ovogodišnjeg VAFI & RAFI festivala za djecu stariju od sedam godina.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’

Osim u Varaždinu, proteklog se vikenda animacija slavila i u Zagrebu, u kinu Tuškanac. Uz bogat program prikazani su i najbolji animirani filmovi s 10. VAFI & RAFI festivala koje su radila djeca i mladi do 18 godina.

Projekcije animiranih filmova, druženje s autorima, izložba i radionice