Međunarodni dan animacije obilježava se u kinu Tuškanac 27. i 28. listopada uz glazbu iz filmova, izložbu o različitim tehnikama animacije, dvije radionice za djecu te projekcije recentnih domaćih animiranih filmova. Ulaz na sve programe je besplatan

Izvor: asifa.hr

ASIFA Hrvatske, dio svjetske Međunarodne asocijacije animiranog filma (Association Internationale du Film d’Animation), organizira obilježavanje Međunarodnog dana animacije u kinu Tuškanac 27. i 28. listopada. Subotnji program namijenjen je odraslima i mladima, a nedjeljni djeci i mladima.

U subotu od 17 sati u foajeu kina moći će se razgledati izložba o nastanku animiranih filmova u šest različitih tehnika: digitalna 2D, 3D, digitalna cutout, animacija kavom, stop motion i klasična animacija na papiru. Na ulazu u kino Tuškanac čut će se glazba iz novijih hrvatskih animiranih filmova, a u ulaznom foajeu prikazivat će se making of materijali povezani s nastankom stop motion filmova Ježeva kuća Eve Cvijanović i Posljednji izazov Božidara Trkulje, oba iz 2017. godine.

Program za odrasle i mlade

U 17.30 u velikoj dvorani počinje program “Nove nade” – projekcija hrvatskih animiranih filmova studenata i mladih iz 2018. Od 19 sati, u sklopu programa “Kontemplacije”, bit će prikazano šest filmova renomiranih hrvatskih autora o kontemplativnim temama, a od 20.30, u sklopu programa “Susreti”, sedam filmova o međuljudskim odnosima. Svaka od ovih projekcija bit će popraćena razgovorom s autorima.

Na kraju će biti proglašen najbolji studentski film i najbolji profesionalni film iz ovogodišnjeg programa, a dodijelit će se i priznanje za životno djelo za poseban doprinos animaciji. Najbolji studentski i najbolji profesionalni film bira stručni žiri: tajnica međunarodne asocijacije animiranog filma ASIFA Vesna Dovniković, autor animiranih filmova Božidar Trkulja i filmski kritičar Boško Picula.

Program za djecu i mlade

U nedjelju će se u maloj dvorani kina Tuškanac, u terminima od 11.30 i od 13.30 sati, održati radionice animacije “Iz ničega stvorimo nešto!”, namijenjene djeci od 9 do 14 godina. Trajanje radionica je 90 minuta, a za sudjelovanje se potrebno prijaviti putem Prijavnice. Polaznici će se upoznati s osnovama animacije, koristeći jednostavne materijale poput običnog i prozirnog papira, olovaka, flomastera… Sve naučene postupke polaznici će moći ponoviti kod kuće te dijeliti nova znanja s prijateljima. Na radionicama će nastati kratki filmovi koje će voditeljice Petra Balekić i Mirela Ivanković Bielen naknadno producirati i objaviti na ASIFA-inim mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

Od 15 sati moći će se razgledati izložba u foajeu kina i slušati glazba u ulaznom foajeu, a u 15.30 sati u velikoj dvorani počinje projekcija izbora filmova djece i mladih s festivala VAFI & RAFI 2018. U 16:30 na rasporedu je projekcija profesionalnih hrvatskih animiranih filmova za djecu i mlade iz 2018. te, nakon projekcije, razgovor s autorima.

Svi posjetitelji moći će glasovati za najbolji dječji film, a rezultati će naknadno biti objavljeni na ASIFA-inim mrežnim stranicama i društvenim mrežama.

U 18 sati bit će prikazan restaurirana verzija dugometražnog animiranog filma Yellow Submarine Georgea Dunninga iz 1969.

Program organizira ASIFA Hrvatske uz financijsku pomoć Hrvatskog audiovizualnog centra, te značajnu podršku domaćih producenata, udruge AM Centar, Hrvatskog filmskog saveza i kina Tuškanac.

Ulaz na projekcije i programe u sklopu Međunarodnog dana animacije je besplatan.

Pogledajte detaljan program Međunarodnog dana animacije