U partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške, u sklopu 3. Dana medijske pismenosti donosimo vam materijal na temelju kojeg se može organizirati radionica na roditeljskom sastanku, ali ga roditelji mogu i samostalno koristiti kod kuće

Piše: Ana Dokler

Djeca trebaju pomoć odraslih kako bi na ispravan način koristila internet. Stoga, da bismo kod njih podržali razvoj kritičkog mišljenja u digitalnom okruženju važno je da mi kao odrasle osobe budemo pažljivi kako koristimo internet.

Uvod je to u materijal za roditelje pod nazivom “Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju“, koji je objavila Norveška agencija za medije – Medietilsynet, a koji je u sklopu 3. Dana medijske pismenosti preveden na hrvatski u partnerstvu s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Dobar početak s medijima – vodič za roditelje djece od 0 do 6 godina

Materijal je prvenstveno namijenjen roditeljima učenika nižih razreda osnovne škole, kako bi prije nego što im djeca počnu samostalno koristiti internet i društvene mreže razmislili, raspravili i definirali svoje stavove o privatnosti, kontroli i neprihvatljivom ponašanju na internetu te osvijestili svoju ulogu “digitalnih uzora”.

Zamišljeno je da se materijal ispiše i koristi za radionice na roditeljskim sastancima u školama, no roditelji ga mogu i sami koristiti kod kuće te u paru raspraviti o predloženim temama.

Kao poticaj za razmišljanje i raspravu opisani su primjeri nekih (problematičnih) ponašanja roditelja i djece u digitalnom okruženju. Tako se uz temu privatnosti predlaže gledanje i komentiranje videa pod nazivom “Objavljeno – Roditelji kao digitalni uzori”:

Cijeli je materijal osmišljen s ciljem promicanja digitalne kompetencije roditelja kroz razgovor i osvještavanje, umjesto kroz klasično predavanje.

Preuzmite materijal ‘Kritičko razmišljanje u digitalnom okruženju’

Kao pripremu za radionicu, odnosno samostalno korištenje materijala, predlažemo vam čitanje poglavlja o važnosti razvoja kritičke medijske pismenosti, društvenim mrežama te o privatnosti i informacijskoj sigurnosti iz knjižice za roditelje i skrbnike “Djeca i mediji”.

Preuzmite knjižicu sa savjetima za korištenje medija u obitelji