Od 15. do 22. prosinca u nezavisnim kinima održava se Maraton kratkometražnog filma, koji već 11. godinu zaredom organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom i uz podršku domaćih autorica i autora

Izvor: HAVC

Jedanaesto izdanje Maratona kratkometražnog filma – manifestacije kojom se povodom najkraćeg dana u godini, 21. prosinca, slavi kratka filmska forma – održat će se od 15. do 22. prosinca u čak 25 nezavisnih kina diljem Hrvatske. Program uključuje 21 filmski naslov podijeljen u četiri filmska bloka namijenjena različitim uzrastima.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Programi za djecu podijeljeni su u blokove Mali europski maratonci i Mali hrvatski maratonci, dok su filmovi za odrasle raspoređeni u dva bloka pod nazivom Domaći maratonci.

Program Mali domaći maratonci namijenjen je djeci starijoj od četiri godine, a uključuje pet kratkometražnih filmova koji istražuju različite teme, poput hrabrosti, zajedništva i neočekivanih promjena. Riječ je o filmovima Mooon autorice Ivane Guljašević Kuman (2022.), Jež Bodljikavko autora Tihonija Brčića (2020.), Pisma na kraju šume Jelene Oroz (2022.), Baloon Dine Uglešić (2021.) te Prvi korak Petre Kožar (2019.).

Program Mali europski maratonci pak donosi najbolje kratke filmove za djecu iz cijele Europe. Riječ je o naslovima koji kombiniraju maštovite priče i duboke poruke koje potiču na razmišljanje, stvarajući nezaboravno iskustvo za najmlađe gledatelje.

Program uključuje šest uradaka: belgijske filmove Baletna haljinica Gaspara Chabauda (2018.) o predstavi Crvenkapica uz glazbu Piotra Iljiča Čajkovskog te Zrnce u svemiru Emily Worms (2018.) o astronautu u svemirskoj šetnji; nizozemske filmove U bijelim oblacima autorice Myrthe Majoor (2020.) o prijateljstvu dječaka i divljeg konja te Kritičnu točku autora Barta Piraata (2022.), edukativnu priču o potencijalnom kraju svijeta; litvanski Savršen spoj autora Meinardasa Valkevičiusa (2022.) u čijem je središtu siroče Patrick koji postaje opsjednut papigama; portugalski film Mali vragolani čiji su autori učenici 6. i 9. razreda pod mentorstvom Dimitrija Mihajlovića i Leonora Pacheca (2023.) o djevojčici koja ne želi spavati.

Priručnik za filmsku kritiku za učenike i nastavnike

Program Domaći maratonci podijeljen je u dva bloka, a predstavlja izbor najnovijih animiranih, igranih, eksperimentalnih i dokumentarnih filmova za starije uzraste. Riječ je o izuzetno uspješnim filmskim ostvarenjima s nizom priznanja.

Prvi blok uključuje pet filmova, među kojima je eksperimentalno dokumentarni film Valerija Sare Jurinčić, kandidat za Europsku filmsku nagradu, već nagrađen Srcem Sarajeva za najbolji kratkometražni dokumentarac na Sarajevo Film Festivalu te Grand Prixom na Interancionalnom festival eksperimentalnog filma i videa 25 FPS.  Film Nije zima za komarce (2022.) zajednički su režirali Klara Šovagović i Josip Lukić te je premijerno prikazan na Sarajevo film festivalu gdje je osvojio Srce Sarajeva za najbolji studentski film, a na Zagreb Film Festivalu osvojio je Zlatna kolica kao najbolji film u domaćem programu Kockice. Animirani Haljina za finale Martine Meštrović svjetsku je premijeru imao na zagrebačkom Animafestu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija, a međunarodnu premijeru na prestižnom festivalu u Annecyju. U programu su još i dokumentarni film Dohvatiti sunce: El Shatt u režiji Ane Bilankov te igrani film Zof u režiji Rina Barbira, također nagrađivani na domaćim festivalima.

drugom bloku istog programa bit će prikazani sljedeći filmovi: igrani film Niska trava u režiji Davida Gaše (Zlatna kolica za najbolji film iz nacionalnog programa Kockice Zagreb Film Festivala); dokumentarac Babajanja koji je režirao Ante Zlatko Stolica (među ostalim nagradama izdvajamo posebno priznanje žirija ​Sarajevo Film Festivala 2022.), zatim animirani film 11 Vuka Jevremovića (najbolji film u Natjecanju hrvatskog filma na Svjetskom festivalu animiranog filma Animafest Zagreb 2022.), igrani film Sprovod Šimuna Šituma te eskperimentalni film Mjesta koja ćemo disati u režiji Davora Sanvincentija.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole

Inicijativa Najkraći dan iz koje je proizašao Maraton kratkometražnog filma nastala je 2012. godine u Francuskoj s idejom promocije bogatog repertoara kratkometražne forme. U međuvremenu se proširila na mnoštvo europskih zemalja, uključujući Hrvatsku, gdje se održava već jedanaestu godinu zaredom.

Maraton kratkometražnog filma organizira Hrvatski audiovizualni centar u suradnji s Kino mrežom, uz podršku domaćih autorica i autora.

Kina Kino mreže koja sudjeluju u programu su: Kino Valli (Pula)Pučko otvoreno učilište LabinKPD “Sloga” PakracPučko otvoreno učilište Velika GoricaPučko otvoreno učilište Samobor, Radar/Kino.hr – Radar d.o.o. (Karlovac), Pučko otvoreno učilište Sv. Ivan ZelinaPučko otvoreno učilište VaraždinCentar za kulturu Grada NovaljePučko otvoreno učilište Novi MarofPučko otvoreno učilište NovskaCentar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata (Split)Pučko otvoreno učilište M. A. Relković Nova GradiškaPučko otvoreno učilište KriževciPučko otvoreno učilište KoprivnicaPučko otvoreno učilište ZabokArt-kino Croatia RijekaTvrđava kulture Šibenik – Kuća umjetnosti ArsenDom kulture Grada PrelogaKulturni i multimedijski centar BjelovarKinematografi DubrovnikKino Mediteran HvarPučko otvoreno učilište Daruvar i Centar za kulturu Korčula. Programu će se pridružiti i Kino Klub Baranja iz Belog Manastira.

Detalje o programu i raspored projekcija potražite na službenoj internetskoj ili Facebook stranici svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu.

Online platforma za gledanje hrvatskih kratkih filmova