Na konferenciji u Virovitici 17. studenog 2023. govorilo se o nastojanjima da se, po uzoru na Irsku, nasilje na internetu kriminalizira na razini Europske unije, kao i o potrebi za sustavnim razvijanjem empatije te medijske i emocionalne pismenosti od najranije dobi

Pripremila: Ana Dokler

“Na razini Europske unije potrebno je kriminalizirati nasilje na internetu kako bi se zaštitila djeca i mladi, što je i pokrenuto na razini Europske pučke stranke u Europskom parlamentu”, poručila je zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, u čijoj je organizaciji u petak, 17. studenog 2023. u Virovitici održana konferencija “Prema sigurnijem internetu: Kako zaustaviti cyberbullying”.

Tamo su u panel-raspravi o cyberbullyingu sudjelovali Tomislav Ramljak, voditelj Centra za nestalu i zlostavljanu djecu, dr. sc. Davorka Martinjak, savjetnica ministra unutarnjih poslova, Robert Tomljenović, zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije te prim. doc. dr. sc. Vanja Slijepčević Saftić, dječji neurolog i ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

U priopćenju se navodi da je Tomislav Ramljak tom prilikom istaknuo da je potrebno sustavno raditi na razvijanju empatije i na prevenciji, kao i definirati što je točno zlostavljanje na internetu kako bi se ono moglo kvalitetnije prepoznati.

Davorka Martinjak iznijela je podatak da je posljednjih godina zabilježen veći porast kaznenih djela na štetu djece na internetu, složivši se da je empatija jedna od temeljnih vrijednosti na kojima treba raditi.

Poučite djecu kako poštivati sebe i druge u virtualnom svijetu

Vanja Slijepčević Saftić rekla je da je potrebno odrediti strategije prevencije te da je bitno senzibilizirati javnost i sve one koji na bilo koji način rade s djecom i mladima. “Spoznaje o mogućnostima kojima možemo pomoći boljem i zdravijem odrastanju mladih prije 10 godina nisu bile dovoljno jasne, koliko su danas. Senzibilizacija je bitna, a mentalno zdravlje potpuno je neodvojivo od tjelesnog zdravlja”, rekla je ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Zamjenik predsjednika Vijeća za elektroničke medije Robert Tomljenović istaknuo je da tehnološke inovacije koje svijet čine boljim imaju i brojne posljedice s kojima se moramo suočiti. “Jedan od načina da to preveniramo i suzbijemo jest sustavno razvijanje ne samo medijske, već i emocionalne pismenosti od najranije dobi“, rekao je Tomljenović.

Među sudionicima konferencije bili su i učenici virovitičkih srednjih škola koji su svojim iskustvima i razmišljanjima doprinijeli raspravi o problemu cyberbullyinga.

Na prvoj ovakvoj konferenciji u organizaciji zastupnice u Europskom parlamentu Sunčane Glavak, održanoj u lipnju u Zagrebu, govorila je i Jackie Fox, inicijatorica “Coco zakona” kojim je u Irskoj kriminalizirano nasilje na internetu. Njezina kći Nicole “Coco” Fox si je 2018. oduzela život nakon što je tri godine trpjela zlostavljanje na internetu i u stvarnom svijetu, a Jackie Fox je nakon te tragedije započela kampanju za kriminalizaciju cyber nasilja. Otkako je zakon stupio na snagu, irska policija pokrenula je više od 70 kaznenih progona samo za zlouporabu intimnih slika.

Klub Europske pučke stranke u Europskom parlamentu želi internetsko nasilje učiniti kaznenim djelom diljem Europske unije te je o tome već pokrenuta rasprava u Europskom parlamentu.

Koji su sve oblici elektroničkog nasilja