19. Ljetna škola filma Šipan održava se od 4. do 14. kolovoza. Pedeset četvero mladih polaznika filmskih radionica stvarat će svoje filmove pod stručnim i umjetničkim vodstvom mentora, a zanimljiv večernji program odvijat će se u kinu na otvorenom u Šipanskoj luci

Izvor: Ljetna škola filma Šipan

Početak kolovoza donosi još jedno filmsko ljeto na Šipanu. Nakon dvije pandemijske godine u kojima su organizatori ovog projekta, Miro Bronzić i Nils Neubert iz udruge Škola filma Šipan, uz gotovo pa puni program uspjeli držati kontinuitet, stiže nova, devetnaesta po redu, Ljetna škola filma Šipan. U godini kada se već pomalo s respektom i iščekivanjem gleda prema sljedećem dvadesetom jubilarnom izdanju, organizatori ponovo donose red edukativnih i red kulturno-zabavnih filmskih programa.

Ove će godine tako u ustaljenom terminu od 4. do 14. kolovoza pedeset četvero mladih polaznika biti raspoređeno u četiri radionice.

Radionicu igranog filma vodi duo kojeg čine francuska redateljica porijeklom iz BiH Bojana Momirović i dubrovački AV meštar Nikola Kapidžić.

Druga radionica igranog filma organizira se u suradnji s udrugom Kaooosss iz Zagreba, a vode je medijski pedagog Jura Troje i student produkcije na ADU Noa Nikolić.

Za mlađe polaznike organizirana je radionica Filmska početnica u kojoj će polaznici proći sve ono što se događa na i oko jednog filmskog seta, a vode je glumica Katarina Madirazza i student kamere na ADU Petar Lebinec.

Za najmlađe polaznike tu je radionica animacije, ovog puta pod vodstvom diplomirane animatorice Lorene Ivanović, odnedavno i stanovnice Šipana.

Dnevni užurbani ritam u kojem mladi šipanski filmaši po sistemu od ideje do premijere, pod stručnim i umjetničkim vodstvom mentora radionica, stvaraju vlastite filmove, nadopunjuje se i večernjim kino programima otvorenog kina u jedinstvenom ambijentu pored starog platnja i crkvice Sv. Antuna u Šipanskoj luci.

Program  začinjen ambijentalnošću navedene lokacije namijenjen je svima, ne samo polaznicima škole, te je i ove godine sastavljen po provjerenom receptu – za svakoga ponešto.

Večer otvaranja 5. kolovoza donosi film Baci se na pod – uz prisustvo redateljice i glavne glumice Nine Violić.

Drugi dan, 6. kolovoza, u prisustvu redatelja Daria Lonjaka i scenarista Velimira Grgića na programu je akcijska komedija Divljaci.

Treći dan, u nedjelju 7. kolovoza, donosi posebnu projekciju – LJŠFŠ special na plaži Priježba, a prikazuje se hrvatska uspješnica Murina kojoj će nazočiti i redateljica Antoneta Alamat Kusijanović.

Najmlađi gledatelji na svoje će doći u ponedjeljak 8. kolovoza kada je na programu sinkronizirana slapstick komedija Tom & Jerry.

U utorak 9. kolovoza na Šipan stiže ekipa mladih iz Dubrovnika koja je u sklopu akcije Budi kino producent organizirane u programu Kina Magistrala ovaj program početkom lipnja premijerno organizirala u kino Slavici. Svojevrsna repriza navedenog programa pod nazivom More li bolje na Šipan dovodi WWF dokumentarac Blue Future te morem inspirirane životne priče Igora Hajdarhodžića – Trabakul i Marijana Žitnika – Maritimo Recycling.

Četvrtak, 11. kolovoza donosi još jednu posebnu priču vezanu za more i život uz more. Naime, tu večer na programu je malteški igrani film Luzzu s pričom koja prati mladog malteškog ribara koji na naslijeđenom tradicionalnom drvenom brodu uzdržava obitelj starom ribolovnom tradicijom.

Nakon dvije morske večeri, petak 12. kolovoza donosi večer emocija i dobrog raspoloženja uz film Ljeto kada sam naučila letjeti – apsolutni hit film u cijeloj regiji koji na Šipan dolazi skupa s kultnim redateljem Radivojem Rašom Andrićem.

Za kraj programa, a dan prije večeri zatvaranja, u subotu 13. kolovoza održat će se koncert dubrovačke ekipe Trio PMS i prijatelji koji će za razliku od svojih standardnih nastupa pod nazivom S kauča na pozornicu sada ipak morati s kauča u barku pa na pozornicu.

Tradicionalno, 14. kolovoza večer je svečanog zatvaranja koja je na Šipanu i svojevrstan praznik djece i filma te će i ove godine biti sigurno posebno zanimljiva jer će tada biti premijerno prikazani radovi svih ovogodišnjih radionica.

Programi Škole filma Šipan, inače članice Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s partnerima, održavaju se pod pokroviteljstvom Ministarstva Kulture, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU-a, HAVC-a, Grada Dubrovnika, Dubrovačko neretvanske Županije, HZTK-a Grada Dubrovnika i Dubrovačko neretvanske županije te TZ-a Grada Dubrovnika. Kino programi organizirani su u suradnji sa samima autorima, producentskim kućama i partnerom Kinematografi Dubrovnik.

Humbara i Unknown – nagrađivani horor filmovi hrvatskih osnovnoškolaca