Animirani film ‘Malci 2: Kako je Gru postao Gru’ zabavan je, s puno gegova i smiješnih situacija, a tako je prikazano i nasilje. Roditelji bi nakon gledanja mogli porazgovarati s djecom o stvarnim posljedicama nasilja i nenasilnom rješavanju problema

Piše: Iva Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Ako su se djeci svidjeli svi prijašnji filmovi o Malcima (Minions) i njihovom vođi Gruu, onda će im zasigurno i ovaj biti zabavan. Kao i dosadašnji filmovi i ovaj prati Grua u njegovim nastojanjima da bude što bolji zlikovac, a pri tome mu naravno pomažu mali žuti prijatelji. Samo što u ovome upoznajemo Grua kao dječaka koji tek upoznaje Malce i kreće u svijet zlikovaca.

I u ovom filmu veličaju se zlikovci i njihova nedjela. Kako to često biva u animiranim filmovima, svi problemi se rješavaju nasiljem. Kakvu to poruku šalju djeci? Popričajte s njima o nenasilnom rješavanju problema kao opciji. Naravno, sve to je prikazano kroz dosta humora i zabavne dosjetke.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama

Film je sinkroniziran na hrvatski jezik pa će ga i manja djeca moći pratiti bez ometanja roditelja.

Za djecu: 6+.

Za roditelje: Film ima podosta gegova i smješnih situacija koje će zabaviti i roditelje.

Nasilje: Nasilje se pokazuje kroz brojne gegove i humoristične situacije. Na primjer Gru je privezan za stup i prisiljen iznova slušati jednu te istu disco pjesmu, a kada se oglasi alarm pokrenut će se pila koja će ga srezati. Baš zbog prikazivanja nasilja kao nečeg zabavnog i smiješnog, svakako bi s djecom trebalo popričati o nasilju i njegovim stvarnim posljedicama.

Zastrašujući prizori: Nema zastrašujućih prizora.

Rječnik: Rječnik je primjeren djeci, ali ima ponešto uvredljivog humora.

Seks: Ima poneki dijalog i insinuacija, ali djeca to uglavnom neće prepoznati. Na primjer, kada Malci traže Master Chow da ih trenira Kung Fu za “smoochie smoochie”. Jedan Malac se vidi potpuno gol, no s obzirom da se u animiranim filmovima ne pokazuju spolni organi ni ljudima niti životinjama, tako ih ni Malci nemaju.

Tempo: Tempo je primjeren i mlađima.

Animirani film ‘Loši momci’ pokazuje zašto je važno činiti dobro