Igrani film ‘Izazov života’ govori o sportskom duhu, ustrajnosti i međusobnoj suradnji unatoč različitostima te o pravim životnim vrijednostima. Snimljen je prema istinitim događajima, što čini ga još relevantnijim i inspirativnijim, kako djeci tako i odraslima

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Izazov života (Arthur the King) jedan je od rijetkih nenametljivih inspirativnih filmova pogodnih skoro za cijelu obitelj. Jedini problem leži u blagom pogrdnom rječniku koji se provlači kroz film (a lako je mogao biti izostavljen), što roditelji trebaju uzeti u obzir prije odlaska u kino.

Radnja se bavi avanturističkim utrkivanjem, zahtjevnim sportom u divljini u kojem se trči, penje, vozi bicikl i kajakari. Članovi tima koji pratimo kreću s različitim motivacijama, ne bi li stekli dugo zasluživanu pobjedu. Nakon niza izazova shvaćaju da ima različitih vrsta pobjeda, a u tome im pomaže pridruženi član tima – pas lutalica Arthur.

Film ne govori samo o sportskom duhu, ustrajnosti i međusobnoj suradnji unatoč različitostima, već i o pravim životnim vrijednostima.

Činjenica da je Izazov života snimljen prema istinitim događajima čini ga još relevantnijim i inspirativnijim, kako djeci tako i odraslima.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Za djecu: 8+.

Za roditelje: Ovo je odličan film ne samo za odrasle, već i za djecu školskog uzrasta, kod kojih će potaknuti avanturistički duh i otkrivanje životnih vrijednosti na nenametljiv način.

Nasilje: Nema nasilja, osim indirektnog prema psima skitnicama.

Zastrašujući prizori: Napeta i malo zastrašujuća scena s biciklima na ziplineu, no ostalo se svodi na opasnost od padova, dehidracije i slično.

Rječnik: Blage pogrdne riječi provlače se kroz film. To roditeljima može poslužiti kao motivacija za razgovor s djecom o razlozima i (be)smislenosti korištenja vulgarnog vokabulara.

Seks: Nema seksualnih aluzija.

Tempo: Normalan.

Oscarom nagrađeni ‘Dječak i čaplja’ višeslojno je djelo idealno za adolescente