Ako volite horore, film ‘Istjerivači duhova: Ledena prijetnja’ može vam poslužiti za prigodno upoznavanje djece starije od 11 godina s tim žanrom. Naravno, tu je i nostalgija za franšizom ‘Ghostbusters’ koja se dosta uspješno provlači kroz cijeli film

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Točno za 40. obljetnicu Istjerivača duhova u kinima je zaigrao treći nastavak – Ledena prijetnja. Radi se o obitelji mladih Istjerivača duhova koja se udružuje s originalnom ekipom kako bi spasili New York od novog ledenog doba izazvanog drevnim demonom Garrakom.

Roditeljima željnima nostalgije iz ’80-ih vjerojatno će se svidjeti film, a onima koji djecu stariju od 11 godina žele upoznati s laganijim horor žanrom ovo bi im mogao biti pogodan film. Dakako, da bi se izbjegle neprospavane noći, pogotovo kod plahije djece, treba im prvo objasniti da se radi o izmišljenom svijetu stvorenom maštom i kompjuterskim vizualnim efektima.

Začudo, nema pušenja u filmu (čak se pohvaljuje lik koji je prestao pušiti), ali zato se u jednoj sceni naglašava alkoholno piće kao komični element. Kroz film se površno provlači tema obitelji i zajedništva, no najviše izlazi na površinu otuđenost i neshvaćenost adolescenata, kojima je ovaj film i namijenjen.

Ako imate osjetljivo dijete, pazite na ovih pet stvari kad birate filmove

Za djecu: 11+

Za roditelje: Ako volite horor filmove, može vam poslužiti za prigodno upoznavanje djece sa žanrom.  Naravno, tu je i nostalgija za franšizom Ghostbusters koja se dosta uspješno provlači kroz cijeli film.

Nasilje: Uglavnom se svodi na uništavanje čovječuljaka od sljeza, ikonografskih likova iz prijašnjih filmova. Insinuira se piromanstvo koje je cijelu obitelj koštalo života.

Zastrašujući prizori: Kako se radi o duhovima, ima ih svakojakih koji se stalno pojavljuju – ljudski i čudovišni, komični i zastrašujući. Također, glavna junakinja nakratko sama odvoji dušu od tijela i tada ju duh zaposjedne. Neki ljudi se potpuno smrznu i raspadnu u ledene komadiće.

Rječnik: Ponešto pogrdnih riječi.

Seks: Uz nekoliko seksualnih referenci, tu je i spominjanje seksualne tamnice par puta od strane oduševljene djevojke u sceni otkrivanja tajne sobe s paranormalnim artefaktima. Maloj djeci će to promaknuti, no adolescentima neće, pa roditelje možda očekuje razgovor o toj temi.

Tempo: Umjeren.

Humbara i Unknown – nagrađivani horor filmovi hrvatskih osnovnoškolaca