Glasni zvukovi, sukobi, smrt roditelja ili gubitak kućnog ljubimca, stereotipni prikazi i seksualizirano ponašanje mogu uznemiriti osjetljiviju djecu. Savjeti portala Common Sense Media pomoći će vam u izboru primjerenog filma

Piše: Ana Dokler

Odabrati pravi film za osjetljivo dijete može biti problem, jer nešto što je prikladno za jednog šestogodišnjaka, za drugog može predstavljati noćnu moru. Roditelji uglavnom kroz iskustvo nauče s čim se njihova djeca mogu, a s čim ne mogu nositi, ali ako želite uštedjeti vrijeme, ovdje je pet savjeta portala Common Sense Media koji će vam pomoći izbjeći burne dječje reakcije na film.

1. Neka bude mirno

Glasni zvukovi i brza akcija mogu biti preintenzivni za neku djecu. Birajte filme s interaktivnim pričama, koje neće pretjerano stimulirati dječji um, izbjegavajte sve što bi moglo biti zastrašujuće, posebno prije spavanja.

Što na televiziji djecu najviše uznemiruje i plaši?

2. Bez mračnih detalja

Priče mnogih popularnih animiranih filmova uključuju smrt roditelja ili gubitak kućnog ljubimca. Malim gledateljima to može teško pasti. Djeca mlađa od sedam godina ne mogu jasno razlikovati stvarnost i maštu pa će te situacije doživjeti kao kad bi se dogodile u stvarnosti.

Kvalitetni medijski sadržaji za djecu do šeste godine

3. Izbjegavajte stereotipe

Od ružičastih princeza do mišićavih nindža, rodni stereotipi još su uvijek prisutni u mnogim filmovima za djecu. Potražite filmove koji nude različite modele za djevojčice i dječake.

Zaštitite djecu od negativnih utjecaja rodnih stereotipa u medijima

4. Bez borbe

Djeca koju emocije lako preplave, ne nose se dobro sa sukobima. Najbolje je izbjeći filmove s većim sukobima koji vode do borbe. Ako ipak vidite scenu nasilja, iskoristite priliku za razgovor s djetetom o boljim načinima za rješavanje problema.

Kako nasilje u medijima utječe na djecu i tko je najosjetljiviji?

5. Ograničite “fuj” faktor

Ako je vašem djetetu neugodno kad vidi poljubac, birajte priče koje nemaju romantične konotacije. Sadržaji koji naglašavaju ljepotu, seksualizirano ponašanje i stereotipne seksualne uloge, nisu primjereni za mlađu djecu.

Spolni razvoj i seksualni sadržaji u medijima