Poput crtića, film ‘Tom i Jerry’ počiva na slapstick gegovima i nasilju. Kombinacija igranog i animiranog filma mogla bi kod mlađe djece pomutiti granicu između fantazije i stvarnosti pa je poželjno objasniti im opasnosti rekreiranja filmskih gegova

Piše: Tihoni Brčić

U želji da roditeljima pomogne u izboru dječjih filmova u kinima, Udruga Najsretnija beba Hrvatska pruža preporuke za Kids friendly filmove.

Prva filmska adaptacija legendarnog crtića Tom i Jerry mješavina je igranog i animiranog filma. Vječni neprijatelji – mačak i miš, dosele se u luksuzni newyorški hotel baš za vrijeme pompoznog vjenčanja, pa ih se osoblje pokušava što prije riješiti.

Glavni likovi i sve ostale životinje nisu realistično prikazane kao u Kralju lavova, već su naglašene kompjuterske animacije. To Tomu i Jerryju omogućuje iste nemoguće vratolomije kao u crtićima, što je malo neobično za gledati u kombinaciji sa stvarnim svijetom.

Fantastična animacija i univerzalne poruke novog Disneyevog Kralja lavova

Poput crtića, film počiva na slapstick gegovima i nasilju. Miješanje fantazije i stvarnosti bi kod manje djece moglo pomutiti tu granicu, pa bi bilo poželjno da roditelji prije gledanja objasne djeci opasnosti rekreiranja filmskih gegova.

Tom i Jerry se začudo ne bore međusobno cijelo vrijeme, već se nakratko istinski pomire. To nudi podlogu za razgovor s djecom o rješavanju problema milom, a ne silom.

Za djecu: 8+

Za roditelje: Iako film nema baš materijala za odrasle, to ne znači da nostalgični roditelji ne mogu uživati u filmskoj verziji svog omiljenog crtića iz djetinjstva.

Nasilje: Ima ga u izobilju. Djeca koja su već gledala crtiće s ovim likovima ne bi trebala imati problema s nasiljem, što kod neke djece koja se prvi puta upoznaju s Tomom i Jerryjem možda neće biti slučaj. Roditelji bi svakako trebali porazgovarati s mlađom djecom o razlikovanju fantazije i stvarnosti, kako ne bi sami probali izvoditi neke nasilne i opasne prizore, primjerice ozlijeđivati kućne ljubimce, ili se igrati sa strujom, konkretno – rezati kabele škarama!

Zastrašujući prizori: Radi se o komičnim situacijama kao u crtićima pa je na nasilne prizore teško gledati kao zastrašujuće. Ipak bi manjoj djeci neka stradavanja mačka Toma mogla biti zastrašujuća, bez obzira na to što ih uvijek preživi bez posljedica.

Rječnik: Primjeren za djecu.

Seks: Nema aluzija seksualne prirode.

Tempo: Normalan.

Kako s djecom razgovarati o nasilju koje vide na TV-u, u filmovima i videoigrama