I ove godine, nakon Maratona kratkometražnog filma u nezavisnim kinima diljem Hrvatske, Hrvatski audiovizualni centar na svojoj internetskoj stranici donosi izbor filmova koje možete besplatno pogledati do 6. siječnja

Izvor: HAVC

Po završetku 9. Maratona kratkometražnog filma koji je u od 17. do 22. prosinca obišao kina diljem Hrvatske, dio naslova može se pogledati online. Hrvatski audiovizualni centar je u suradnji s domaćim filmašima pripremio šest naslova iz suvremene domaće produkcije koji se od 25. prosinca 2021. do 6. siječnja 2022. mogu besplatno pogledati na HAVC-ovoj mrežnoj stranici.

Među njima su animirani filmovi Real Boy Irene Jukić Pranjić, višestruko nagrađivane Sve te senzacije u mom trbuhu Marka Dješke te Cockpera, studentski filma Kate Gugić nastao pod okriljem Akademije likovnih umjetnosti, koji je od premijere na Clermont-Ferrandu obišao mnoštvo svjetskih festivala. Sva tri filma su upravo završila svoje prikazivanje u sklopu offline Maratona po nezavisnim kinima diljem Hrvatske.

Video lekcija: Kako gledati animirani film

online programu će također biti prikazani dokumentarno-igrani studentski film Bijeli Božić Josipa Lukića koji je nakon svjetske premijere na prošlogodišnjem Beldocsu odmah ovjenčan i nagradom, eksperimentalno-dokumentarni film Plejade nastao u Kinoklubu Zagreb, za kojeg je autorica Mateja Zidarić ove godine primila Nagradu “Vedran Šamanović”, te na Motovunu nagrađeni igrani film Mekana bića Ivane Škrabalo.

“Iznimno mi je drago da, prateći trendove gledalačkih navika, i ove godine nastavljamo s našim tradicionalnim online programom ‘kratkiša’. Zahvaljujući bogatoj i kvalitetnoj proizvodnji kratkometražnog filma, doista je teško izabrati ograničen broj naslova. Vjerujem da će gledatelji uživati u našem blagdanskom izboru koji su nam, prije svega, omogućili naši partneri, autori, producenti, prodajni zastupnici i ostali dionici industrije,” rekla je Olja Jakišić, voditeljica Projekta kinoprikazivaštva pri HAVC-u.

Za uživanje u HAVC-ovim filmskim poklonima, potrebno je samo kliknuti na www.havc.hr i prepustiti se filmskoj čaroliji!

‘Zbornica’ u kinima: film o borbi s problemima u obrazovnom sustavu