Proljetni ciklus online Filmske naSTAVe za srednjoškolce, studente i nastavnike održava se od 6. do 10. travnja, svakog dana od 10 do 13 sati. Sudjelovanje je besplatno, a prijaviti se možete do 5. travnja 

Izvor: Hrvatski filmski savez

Na prošloj online Filmskoj naSTAVi, jednom od obrazovnih programa Hrvatskog filmskog saveza, sudjelovalo je čak 280 polaznika, a na kraju su pohvalili dobru organizaciju nastave i izbor filmova. Svidjelo im se i online održavanje nastave jer su je tako mogli pohađati i oni koji nisu iz Zagreba.

Filmska naSTAVa uz hrvatske dokumentarce

Upravo zato, ali i zbog epidemioloških uvjeta, u proljetnom ciklusu Filmska naSTAVa se opet održava online, u suradnji s vodećim regionalnim filmskim distributerom, Continental filmom.

Continental film prva je privatna tvrtka koja je potpisala ugovor za distribuciju filmova u Hrvatskoj i Sloveniji s holivudskom tvrtkom – tada Columbia TriStar Pictures, a danas Sony Pictures International. Osim distribucije filmova tvrtke Sony Pictures International, Continental film bavi se kinodistribucijom nezavisnih filmova iz regije i svijeta.

Proljetni ciklus Filmske naSTAVe održat će se tijekom proljetnog odmora učenika od 6. do 10. travnja 2021., svakog dana od 10 do 13 sati, a prijaviti se možete na ovoj poveznici.

Hrvatski filmski savez poziva srednjoškolce te njihove nastavnice i nastavnike iz cijele Hrvatske da se uključe i dobrim filmom ispune praznike.

Nakon online gledanja filmova, na online platformi učenici će ih analizirati i interpretirati, uz raspravu koju će voditi predavači. To podrazumijeva stjecanje temeljne filmske pismenosti, a u skladu s time i razumijevanje filmskog jezika. Cilj je programa filmski odgajati mlade, stvarati filmski pismenu kinopubliku, pozitivno utjecati na ukupan položaj filma u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske te svime navedenim dati potporu hrvatskoj filmskoj produkciji i cjelokupnoj audiovizualnoj zajednici.

Novi filmovi i nastavne pripreme za sate filmske naSTAVe

Filmska naSTAVa s radom je započela školske godine 2012./2013. i otad se održava svake godine u dvama ciklusima: tijekom zimskih i proljetnih učeničkih praznika, a u školskoj godini 2015./2016. prvi je put održan i ljetno-jesenski ciklus. Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Za dodatne informacije obratite se e-poštom na martina.kolaric@hfs.hr ili na mobitel 099 5837 690.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Program se održava uz financijsku potporu Hrvatskoga audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Agencije za elektroničke medije, Zaklade Kultura nova i Grada Zagreba te uz pozitivno mišljenje Ministarstva znanosti i obrazovanja RH.

Preporučuju ga i Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski filmski arhiv (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu), portal medijskapismenost.hr i Učiteljski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.