‘Uzbuna na zelenom vrhu’ bila je najgledaniji domaći film u 2017., a drugo i treće mjesto po gledanosti zauzeli su filmovi ‘Anka’ i ‘Neparožderi’

Izvor: havc.hr

Tijekom 2017. u kinima je prikazano 20 naslova hrvatskih autora, a ukupno gledajući 2017. je četvrta najbolja godina po gledanosti hrvatskog filma u ovom desetljeću.

Najgledaniji domaći film prošle godine bila je Uzbuna na Zelenom Vrhu, svojevrsni prednastavak popularnog serijala dječjih detektivskih filmova o Koku (Koko i duhovi, Zagonetni dječak i Ljubav ili smrt) u režiji Čejen Černić, produkciji Kinorame i distribuciji 2i Filma sa 64 642 gledatelja.

Uzbuna na Zelenom Vrhu: dječja detektivska pustolovina

Drugo mjesto najgledanijih domaćih naslova zauzima još jedan film za djecu (ali i odrasle); riječ je o dugometražnom igranom filmu Anka u režiji Dejana Aćimovića, produkciji DA filma i distribuciji Blitz Film & Videa. Film je nastao prema jednom od najpoznatijih romana Mate Lovraka ‘Anka Brazilijanka’, a tijekom prošle godine u kinu ga je pogledalo 30 885 gledatelja.

O kojim važnim životnim temama razgovarati s djecom nakon filma Anka?

Na trećem je mjestu, sa 15 764 prodanih karata, češko-slovačko-hrvatski animirani film Neparožderi (Lichožrouti) čiju režiju potpisuje češka animatorica Galina Miklinova. Za hrvatski dio koprodukcije bila je zadužena firma Filmosaurus Rex d.o.o. iz Zagreba, s koproducentom Arsenom Antonom Ostojićem i pridruženim producentom Hrvojem Vajićem. Distribuciju je odradio Blitz Film & Video.

Prema podacima box-officea prošle je godine zabilježen i rekordan rezultat ukupne posjećenosti kinodvoranama, pa je tako u kinu bilo više od 4,5 milijuna posjetitelja (4,54 mil.). Inače, rast posjeta zabilježen je drugu godinu uzastopce – naime, 2016. po prvi puta u povijesti u kinu je bilo više od 4 milijuna gledatelja (4.,3 mil.). Sukladno tome, rekordni utržak iz 2016. godine od 126,7 milijuna kuna, premašen je za 5,8 posto i u 2017. godini iznosi 134,1 milijuna kuna. Raste i broj posjeta kinima po glavi stanovnika (‘admissions per capita’): sa 1,02 u 2016. povećana je na 1,09 u 2017. godini.

*Napomena: Godišnji box-office izvještaj temeljen je na rezultatima prijavljenim tijekom godine u ‘tjednim box-office reportima’ te obuhvaća razdoblje od 02. siječnja do 31. prosinca 2017. godine.