Od 26. siječnja u kinima možete s djecom pogledati film ‘Uzbuna na Zelenom Vrhu’ i saznati kako je slavni Kušanov Koko zapravo postao detektiv

Piše: Ana Dokler

Koko i njegovi prijatelji provode ljetne praznike na obalama jezera uz idilični Zeleni Vrh, družeći se i igrajući. Bajkovitu seosku idilu naruše neobični događaji koji uznemire i djecu i sve seljane: kradljivci pod okriljem noći pljačkaju kuću za kućom, odnoseći sve vrijedno što im dođe pod ruke. Kada otruju Kokovog i Maričnog psa, a policija se ogluši na prijave odraslih, djeca odluče uzeti stvar u svoje ruke i razotkriti lopove.

Radnja je to novog hrvatskog filma za djecu, Uzbuna na Zelenom Vrhu, koji je u kina stigao 26. siječnja. Redateljica Čejen Černić objašnjava kako je riječ o četvrtom filmu iz serijala filmova o Koku, koji je zapravo prednastavak – govori o Kokovom prvom detektivskom poduhvatu na Zelenom Vrhu, prije nego što se Koko preselio u Zagreb i krenuo ispitivati postoje li duhovi.

“S Kokom se družim već cijeli niz godina i sudjelovala sam u stvaranju ranijih filmova, ali ovo je prvi u kojem imam najodgovorniju ulogu, ulogu redateljice. Imati pred sobom sjajan predložak Ivana Kušana i tri odlično prihvaćena ranija filma, tu odgovornost čini još većom. Ovaj nimalo lak zadatak podijelili su sa mnom moji mali glumci, potpuno nova ekipa koja je dobila u zadatak utjeloviti vješto skrojene Kušanove junake koje je u filmsku priču pretočila scenaristica Hana Jušić. Cijela naša filmska ekipa, svi naši stari i novi suradnici, s puno su strpljenja, dobre volje i ljubavi gradili ovu filmsku priču i nadam se da će malim gledateljima biti uzbudljiva, zanimljiva, ponekad smiješna i ponekad baš jako napeta, a da će njihove roditelje podsjetiti na djetinjstvo kada su, kako uvijek tvrde, puno više bili vani i družili se s prijateljima – uživo”, izjavila je redateljica.

Scenaristica filma je Hana Jušić, producenti Ankica Jurić Tilić i Hrvoje Pervan, direktor fotografije Danko Vučinović, montažer Slaven Zečević, skladatelj Dinko Appelt, dizajnerica zvuka Dubravka Premar, scenograf Ivan Veljača, kostimografkinja Emina Kušan, a majstorica maske Martina Novaković.

U ulozi Koka gledamo malog glumca Marka Tocilja, a tu su još Alex Rakoš kao Tomo, Jan Pentek kao Žohar, Tin Gregorić kao Božo, Jakov Piljek kao Crni, Lucija Philips kao Emica, Sara Čolaković kao Marica, Toma Serdarević kao Ivo, Dora Bilić kao Nina, te Dijana Vidušin i Ozren Grabarić kao kokovi roditelji.

Razvoj scenarija, projekta te proizvodnju podržao je Hrvatski audiovizualni centar. Uz to, razvoj projekta podržao je program Kreativna Europa – potprogram media, a projekt je predstavljen na Cinekid Co-production Market-u 2013. godine.

Više informacija o filmu, uključujući raspored prikazivanja u kinima diljem Hrvatske potražite na www.uzbunanazelenomvrhu.hr. Novosti u vezi filma možete pratiti i na službenoj Facebook stranici, a djeca u dobi od 8 do 12 godina mogu se učlaniti u Kokov tajni klub detektiva te sudjelovati na posebno osmišljenim radionicama programiranja, kriptografije, odnosno šifriranja, ili robotike, ili pak u uzbudljivim escape igrama.