Sudionici Erasmus+ projekta “Cyber me, cyber you” na razmjeni održanoj u Samoboru osmišljavali su online kampanju i druge aktivnosti za prevenciju online nasilja, snimali edukativne videe i fotografije te izradili interenstku stranicu s informacijama o cyberbullyingu

Piše: Ana Dokler

Što je cyberbullying? Kako prepoznati različite oblike online nasilja? Kako najbolje odgovoriti na nasilje u online komunikaciji, posebice među mladima i djecom? Kako pozitivno djelovati u lokalnim zajednicama?

Ovo su neka od pitanja kojima su se bavili sudionici Erasmus+ projekta “Cyber me, cyber you” koji je koordinirala udruga LAG Sava iz Zaprešića. Ukupno 39 mladih u dobi od 18 do 30 godina iz 5 zemalja – Grčke, Litve, Makedonije, Španjolske i Hrvatske – provelo je 9 dana, od 21. do 29. travnja 2022., na Erasmus razmjeni u Samoboru.

Učili su o pripovijedanju, komunikaciji, kreiranju online kampanja i video sadržaja te raspravljali o problemu cyberbullyinga i razmijenjivali ideje kako o toj temi osvijestiti javnost.

“Nakon edukacije o temi i brainstorminga, sudionici projekta smislili su nove resurse za podizanje svijesti o cyberbullyingu i proveli svoje planove u djelo. Na stranici www.stopthebully.eu možete se više informirati o cyberbullyingu i samom projektu te pristupiti foto i video sadržaju koji je nastao s ciljem promicanja svijesti kako cyberbullying utječe na djecu i mlade.

Snimljena su tri edukativna filma te brojne fotografije, kojima je cilj približiti cyberbullying i njegovo djelovanje mlađoj publici. Dizajniran je letak, koji su sudionici dijelili u centru Samobora, te uz to intervjuirali ljude o njihovom znanju i mišljenju o cyberbullyingu”, napisala je sudionica projekta Azra Mehmedović u svom izvještaju.

Sudionici projekta već su počeli održavati i edukacije u školama i druge diseminacijske aktivnosti u svojim zemljama, a internetska stranica projekta sa sadržajima na engleskom jeziku ostaje izvor informacija i materijala o cyberbullyingu za sve zainteresirane za ovu temu.

Foto: Cyber me, cyber you

Je li to šala ili zlostavljanje? Odgovori na pitanja o cyberbullyingu