Dok traju prijave za ljetni ciklus filmskih radionica za djecu i mlade Frooom!, u subotu, 25. lipnja u 16 sati u Kinu Tuškanac održat će se proslava 10. rođendana ove filmske škole, s nagradnom tombolom i projekcijom animiranog filma “Putovanje jednog princa”

Izvor: FROOOM!

“Kada smo čitali projekt Bacača sjenki filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih Frooom! svi smo poželjeli biti djeca!” – upravo tim riječima je predsjednica vijeća za komplementarne djelatnosti HAVC-a u proljeće 2012. najavila prvo financiranje ovog projekta koji u subotu, 25. lipnja 2022. u 16 sati u Kinu Tuškanac slavi 10 godina uspješne provedbe.

Od tada se funkcionalna filmska škola za djecu i mlade Frooom! proširila po cijeloj Hrvatskoj, predstavila na 5 kontinenata, umrežila s najvećim europskim i svjetskim institucijama filmske i medijske pismenosti, te proizvela preko 400 kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih dječjih filmova koji su osvojili brojne nagrade i priznanja širom svijeta.

Dječja ratna komedija i drugi neobični filmovi nastali na radionicama Frooom!

Preko 4000 polaznika prošlo je ovu složenu filmsku edukaciju koja osim filmske i medijske pismenosti povezuje i informatičku i informacijsku naobrazbu u funkcionalni obrazovni program, jer Frooom! i Bacači sjenki smatraju da se svako dijete u Hrvatskoj, paralelno s učenjem pisanja, čitanja i računanja, mora istovremeno i filmski i medijski opismenjavati.

Složenost i inovativnost ovog programa prepoznali su brojni partneri širom EU i svijeta te je ‘Frooom!’ metodologija postala prepoznatljiv i prihvatljiv inovativni obrazac filmskog i medijskog obrazovanja u Bangladešu, Njemačkoj, Čileu, Portugalu, Francuskoj  i drugdje.

Da bi proslavili ovu lijepu i uspješnu priču, Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane na intermedijalni filmski događaj s nagradnom tombolom na kojem će se dijeliti 10 bonova za njihove filmske radionice, 10 raznih filmskih didaktičkih sredstva, 10 majica Bacača sjenki, 10 platnenih torbi filmske škole Frooom! te druge brojne nagrade.

Umjetnički dio programa posvećen je gospodinu Grafoskopu, a kako on može slikati, snimati i svirati pokazat će mlada arhitektica i filmska autorica Mia Martinović. Nakon kratke pauze za veseli domjenak slijedi prava filmska poslastica – animirani fantastično-avanturistički film “Putovanje jednog princa”, remek-djelo koje je stvorio Jean-François Laguionie, dobitnik Zlatne palme u Cannesu 1978. te brojnih drugih važnih filmskih nagrada.

Frooom! filmska škola prepoznata je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Agencije za elektroničke medije (AEM), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Grada Preloga.

Radionice se kontinuirano održavaju u Zagrebu, Rijeci, Gradecu i Koprivnici, a povremeno i u Splitu, Sinju, Komiži, Dubrovniku, Prelogu, Pakracu, Opatiji, Puli i Osijeku.

Više o ljetnom ciklusu Frooom! radionica u Zagrebu, Krapini, Gradecu, Koprivnici i Rijeci, odnosno o terminima, temama i voditeljima radionica, cijenama i prijavama, možete saznati na internetskoj stranici Frooom.eu i na Facebook stranici Froooma.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju