Dok traju prijave za ljetni ciklus filmskih radionica za djecu i mlade !, u subotu, 25. lipnja u 16 sati u Kinu Tuškanac održat će se proslava 10. rođendana ove filmske škole, s nagradnom tombolom i projekcijom animiranog filma “Putovanje jednog princa”

Izvor: FROOOM!

“Kada smo čitali projekt Bacača sjenki filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih Frooom! svi smo poželjeli biti djeca!” – upravo tim riječima je predsjednica vijeća za komplementarne djelatnosti HAVC-a u proljeće 2012. najavila prvo financiranje ovog projekta koji u subotu, 25. lipnja 2022. u 16 sati u Kinu Tuškanac slavi 10 godina uspješne provedbe.

Od tada se funkcionalna filmska škola za djecu i mlade Frooom! proširila po cijeloj Hrvatskoj, predstavila na 5 kontinenata, umrežila s najvećim europskim i svjetskim institucijama filmske i medijske pismenosti, te proizvela preko 400 kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih dječjih filmova koji su osvojili brojne nagrade i priznanja širom svijeta.

Dječja ratna komedija i drugi neobični filmovi nastali na radionicama Frooom!

Preko 4000 polaznika prošlo je ovu složenu filmsku edukaciju koja osim filmske i medijske pismenosti povezuje i informatičku i informacijsku naobrazbu u funkcionalni obrazovni program, jer Frooom! i Bacači sjenki smatraju da se svako dijete u Hrvatskoj, paralelno s učenjem pisanja, čitanja i računanja, mora istovremeno i filmski i medijski opismenjavati.

Složenost i inovativnost ovog programa prepoznali su brojni partneri širom EU i svijeta te je ‘Frooom!’ metodologija postala prepoznatljiv i prihvatljiv inovativni obrazac filmskog i medijskog obrazovanja u Bangladešu, Njemačkoj, Čileu, Portugalu, Francuskoj  i drugdje.

Da bi proslavili ovu lijepu i uspješnu priču, Bacači sjenki pozivaju sve zainteresirane na intermedijalni filmski događaj s nagradnom tombolom na kojem će se dijeliti 10 bonova za njihove filmske , 10 raznih filmskih didaktičkih sredstva, 10 majica Bacača sjenki, 10 platnenih torbi filmske škole Frooom! te druge brojne nagrade.

Umjetnički dio programa posvećen je gospodinu Grafoskopu, a kako on može slikati, snimati i svirati pokazat će mlada arhitektica i filmska autorica Mia Martinović. Nakon kratke pauze za veseli domjenak slijedi prava filmska poslastica – animirani fantastično-avanturistički film “Putovanje jednog princa”, remek-djelo koje je stvorio Jean-François Laguionie, dobitnik Zlatne palme u Cannesu 1978. te brojnih drugih važnih filmskih nagrada.

Frooom! filmska škola prepoznata je od Ministarstva znanosti i obrazovanja, Društva hrvatskih filmskih redatelja (DHFR), Agencije za elektroničke medije (AEM), Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) te Hrvatskog filmskog saveza (HFS), Grada Zagreba, Općine Gradec i Zagrebačke županije, Grada Splita, Split Parkinga i Splitsko-dalmatinske županije, Grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije te Grada Preloga.

Radionice se kontinuirano održavaju u Zagrebu, Rijeci, Gradecu i Koprivnici, a povremeno i u Splitu, Sinju, Komiži, Dubrovniku, Prelogu, Pakracu, Opatiji, Puli i Osijeku.

Više o ljetnom ciklusu Frooom! radionica u Zagrebu, Krapini, Gradecu, Koprivnici i Rijeci, odnosno o terminima, temama i voditeljima radionica, cijenama i prijavama, možete saznati na internetskoj stranici Frooom.eu i na Facebook stranici Froooma.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju