Donosimo vam tri filma koja su djeca snimila na radionicama Frooom! održanima ovog ljeta. Nova prilika za sudjelovanje u ovom zanimljivom odgojno-obrazovnom programu namijenjenom osnovnoškolcima posljednji je tjedan kolovoza – u Sinju, Prelogu i Zagrebu

Izvor: Frooom!

Ovoljetni Frooom!, filmska škola za djecu i mlade koju provodi udruga Bacači Sjenki, održan u OŠ Dr. Ivan Merz u Zagrebu bio je rekordan po svemu: 159 djece u 4 tjedna nastave (od 19. lipnja do 14. srpnja) na početnim, naprednim i majstorskim radionicama, 15 voditelja nastave (Anja Pletikosa, Vedran Senjanović, Dražen Žerjav, Martin Šatović, Jakov Čuveljak, Lea Mileta, Dea Jagić, Pavle Perković, Nada Kovačević, Lidija Kraljić, Bojana Burnać, Dalija Dozet, Veno Mušinović, Stipe Bagarić, Boris Bakal), 80 filmskih programa te preko 10 napravljenih kratkih igranih, dokumentarnih, eksperimentalnih i animiranih filmova. Donosimo vam neke od njih:

Frooomopolis fidžet edišn

Frooomopolis fidžet edišn primjer je klasične filmske stop animacijske vježbe Frooomopolis u specijalnom izdanju ovoljetne početne radionice. Ovaj kratki film je rad jednog popodneva grupe djece koja tako uče koliko zapravo traje snimanje filma i koliko tu stvarno ima rada.

Punica i Pinocchio idu u rat

Punica i Pinocchio idu u rat je animirano-igrana ratna komedija napravljena na naprednoj radionici pod vodstvom Anje Pletikosa i Dalije Dozet. Djeca su konsenzusom odlučila o temi, zatim su napisali scenarij i raskadrirali ga u knjigu snimanja po kojoj su snimali film, režirali ga, glumili u njemu, za njega pripremili kostime, rekvizite, odabrali prostore te odlučili i pripremili montažu.

Ništa

Film Ništa rezultat je majstorske radionice analognog filma na kojoj su polaznici na analognoj filmskoj traci snimili svoj osimišljeni scenarij i svoju priču kamerom Bolex. Nakon što su naučili u Filmviziji MM Centra SC razvijati tu traku, izmontirali su film u “grubi šnit” ili verziju prije konačne montaže koju će obaviti u digitalnom obliku: korekcija i nadopuna zvuka, korekcija svjetline i boje te definitivna verzija početnih i odjavnih titlova. Radionicu je vodio Vedran Senjanović.

Nove radionice u Sinju, Prelogu i Zagrebu

Nova, 17. sezona javnog i kulturnog djelovanja Bacača Sjenki započet će u kolovozu već gotovo rasprodanim inovativnim obrazovnim programom Frooom! u Sinju, Prelogu i Zagrebu. Od 28. kolovoza do 1. rujna u ova tri grada održat će se cjelodnevne (od 8 do 16 sati) odgojno-obrazovne radionice filmskog, medijskog i informatičkog opismenjavanja za djecu, namijenjene djeci od osam do 13 godina (za majstorske radionice i do 16 godina).

Kroz tri razine odgojno-obrazovnog programa (početnu, naprednu i mastorsku) Frooom! upoznaje djecu prvenstveno sa njima samima, njihovim stvaralačkim i ljudskim potencijalima i to kroz zabavu i igru s filmskom poviješću, nastankom i razvojem filmskih tehnika i postupaka te svakodnevno s više antologijskih ili najnovijih filmskih i medijskih ostvarenja: kratkih, srednjometarskih i dugih igranih, dokumentarnih, animiranih, namjenskih i eksperimentalnih filmova.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgove eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping i 3D modeliranje.

Svakog dana djeca gledaju barem po jedan filmski ili medijski sadržaj koji zajednički nakon projekcije analiziraju kroz moderiranu diskusiju. Dva puta tjedno u gradskim kinima Sinj i Prelog su i besplatne javne matineje i za građanstvo u 11h – utorkom i četvrtkom.

Ove radionice u Sinju i Prelogu nastavak su prošlogodišnjih tako da se program sastoji od početne (za do 16 novih polaznika) i napredne (polaznici od prošle godine) razine. U Zagrebu, u kojem se Frooom! ove godine održao već 5 puta, osim početnih i naprednih radionica polaznici imaju prilike pohađati i dvije izuzetne majstorske radionice: onu montaže i filmske dramaturgije koju vodi Lea Mileta te onu o čarima i strastima dokumentarnog filma koju vodi nagrađivana filmska autorica Ines Pletikos. Na radionicama u Zagrebu očekuje se i jubilarni ovogodišnji 300. polaznik ili polaznica!

Podrška Frooom!-u 2017.: Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Agencija za elektroničke medije, Grad Zagreb, Splitsko-dalmatinska županjia, Grad Prelog, Međimurska županija te Zaklada Kultura nova. Dio programa odvija se i kroz platformu Clubture.

Partneri: KUS, Udruga S.K.U.P., konoba Potkova, Gradsko kino (Sinj); Društvo Naša djeca Prelog, Knjižnica i čitaonica Grada Preloga , Udruga mladih Efekt (Prelog); osnovna škola Dr. Ivan Merz, Hrvatski filmski savez (Zagreb).

Više informacija: frooom.filmskaradionica@gmail.com, 0981658186; 01 464 02 62

Prijave: frooom.eu/prijave

Napravite svoj film u tehnici stop animacije