U utorak 17. prosinca Akademija dramske umjetnosti svečano će obilježiti 50. obljetnicu Studija montaže, a 18., 19. i 20. prosinca Odsjek montaže otvorit će svoja vrata svima koji žele doznati tajne ove zanimljive filmske profesije. Za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola, nastavnici Odsjeka montaže pripremili su i kraća predavanja primjerena dobi učenika

Izvor: Akademija dramske umjetnosti

Sveučilište u Zagrebu u akademskoj godini 2019/20. slavi 350 godina postojanja, a Studij montaže Akademije dramske umjetnosti obilježava svojih prvih 50 godina od utemeljenja. U odnosu na Zagrebačko sveučilište to i nije puno, ali uzme li se u obzir da filmska umjetnost postoji tek od 1895., dakle 124 godine, 50. godišnjica Studija montaže vrijedna je proslave.

Studij montaže odvija se na dvjema razinama, koje podrazumijevaju trogodišnji preddiplomski studij te dvogodišnji diplomski studij. Diplomski studij čine dva usmjerenja: Montaža i Oblikovanje zvuka. Temelj studija čini praktični umjetnički rad u kojem se primjenjuje usvojeno filmsko teorijsko znanje i stječe iskustvo u kreativnoj uporabi tehnike i tehnologije.

Četiri načina povezivanja kadrova u montaži

50. obljetnicu Studija montaže Akademija dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu svečano će obilježiti u utorak, 17. prosinca u 18 sati na pozornici Akademije na Trgu Republike Hrvatske 5, uz prigodni program i promociju monografije “50 godina Studija montaže 1969. – 2019.”, čiji je urednik filmolog prof. dr.sc. Hrvoje Turković. Monografija, kroz tekstove prof. dr. sc. Hrvoja Turkovića i ostalih nastavnika Odsjeka, detaljno predstavlja povijest i razvoj ove značajne filmske profesije i akademskog studija, kojeg su 1969. godine utemeljili vrsna montažerka i profesorica Radojka Tanhofer te priznati hrvatski redatelj, filmski teoretičar i pedagog Branko Belan.

Izložba i Dani otvorenih vrata

Svečanost će se nastaviti u 19:30 sati uz otvaranje izložbe pod nazivom “50 godina Studija montaže”, u ADU Galeriji f8, te u prostorijama samog Odsjeka montaže (Trg Republike Hrvatske 8). Na izložbi će biti izloženi portreti utemeljitelja Studija montaže, profesorice Radojke Tanhofer i profesora Branka Belana, portreti svih upisanih studenata tijekom 50 godina postojanja Studija te zanimljivi sačuvani dokumenti, razni alati i pomagala kojima su se montažeri služili u svojem radu te makete DVD-a i prikazi filmske grafike. Najvažniji dio izložbe odvijat će se u samim montažnim prostorima, gdje će se projicirati studentske vježbe i filmovi te odvijati slušaonica radiodrama.

Izložba će biti otvorena do 20. prosinca 2019. Radno vrijeme ADU Galerije f8 je od 10 do 19 sati.

Uz izložbu odvijaju se i “Dani otvorenih vrata” Odsjeka montaže namijenjeni javnosti, učenicima osnovnih i srednjih škola te svim zainteresiranim građanima koji žele doznati tajne ove zanimljive filmske profesije.

Dani otvorenih vrata održavat će se 18., 19. i 20. prosinca, od 10 do 19 sati, te će svi zainteresirani posjetitelji moći razgledati prostorije Odsjeka, razgovarati sa studentima i nastavnicima, pogledati studentske radove (montažne vježbe, videoeseje, TV i filmske špice, namjenske forme, radiodrame), nastale u sklopu glavnih umjetničkih predmeta, te prisustvovati prezentaciji rada s filmskom vrpcom na montažnom stolu, kao i rada na suvremenim računalnim stanicama za montažu.

Također, za organizirane posjete osnovnih i srednjih škola, nastavnici Odsjeka montaže pripremili su kraća predavanja primjerena dobi učenika.

Za takve posjete, možete se prijaviti na mail: jelena@odsjekmontaze.com.

Partner obljetnice je Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Foto: Akademija dramske umjetnosti

Članovi filmske ekipe u školskoj filmskoj družini