Udarcem filmske klape na snimanju se označava početak kadra, a važna je kako bi se kasnije u montaži mogli uskladiti snimljeni zvuk i slika, ali i kako bi se lakše pronašle scene, kadrovi i njihove repeticije koje želimo iskoristiti

Izvor: edu.blankzg.hr

Polaznici radionica udruge Blank – filmski inkubator, koja se bavi filmskom produkcijom, filmskim i medijskim radionicama te multimedijalnim projektima, za edukativnu platformu Blank Edu ovog puta snimili su videoprilog u kojem objašnjavaju zašto je važna filmska klapa:

“Klapom se koristimo da bismo mogli uskladiti sliku i zvuk u montaži. Postoje digitalne i obične klape. Na snimci se vidi trenutak kada je klapa lupljena, a na zvučnom zapisu čujemo trenutak kada se to dogodilo. Uskladimo taj trenutak i sve ostalo će biti usklađeno.

Kada pregledavamo materijale, klapa nam može olakšati pronalazak dobre repeticije, jer na klapi je ta informacija zapisana. Na klapi se također piše ime projekta, broj scene, broj kadra, broj filmske role ili memorijske kartice, redatelj, direktor fotografije i drugi podatci.

Klapa mora zauzimati maksimalan prostor u kadru, mora biti oštra i jasno vidljiva, stoga uvijek imajte pri ruci baterijsku lampicu.

Prvo kreće snimanje zvuka, zatim kamera snima. Nakon toga klapa se postavlja u poziciju, a osoba koja klapa jasno i glasno pročita broj scene, kadra i repeticije te lupi klapu. Važno je da ostatak ekipe tada bude tiho. Klapa se može lupiti i na kraju kadra, jedino što je važno je da se čuje.”

Kako napisati scenarij za film