Do 27. siječnja traju prijave za Filmsku naSTAVu i radionicu igranog filma, koje će se održavati tijekom četiri subote u veljači, od 10 do 14 sati

Izvor: Hrvatski filmski savez

Prvi dio zimskog ciklusa Filmske naSTAVe u kinu Tuškanac održan je u siječnju, a sada je Hrvatski filmski savez otvorio i prijave za drugi dio, koji će se održati u veljači.

Prijepodne Filmska naSTAVa – poslijepodne redovna nastava

Tijekom četiriju subota u veljači učenici i studenti pogledat će četiri raznovrsna, umjetnički relevantna filmska djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uza stručno vodstvo voditelja programa.

Filmska naSTAVa odvijat će se 1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače od 10 do 14 sati.

Program je utemeljen na metodici nastave filma, a nastao je prema idejama i višegodišnjoj praksi njegovih voditeljica Ane Đordić, prof. i doc. art. Jelene Modrić te na poticaj Vere Robić Škarice, tadašnje predsjednice Hrvatskoga filmskog saveza.

Filmska naSTAVa u kinu Tuškanac jedinstven je program nastave filmske umjetnosti na području Republike Hrvatske kojem se mladi uvijek rado vraćaju – jedini je filmskoobrazovni program namijenjen srednjoškolskim učenicima te je uz to potpuno besplatan. Osim srednjoškolcima, program je namijenjen i učenicima 7. i 8. razreda osnovne škole te studentima i srednjoškolskim nastavnicima.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Program se održava uz preporuku Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Katedre za filmologiju Odsjeka za komparativnu književnost Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (izv. prof. dr.sc. Nikica Gilić), Hrvatskog filmskog arhiva (Hrvatska kinoteka pri Hrvatskom državnom arhivu; pročelnik Dinko Majcen) i portala medijskapismenost.hr (Ana Dokler).

U istim terminima kao i naSTAVa za srednjoškolce (1. veljače, 8. veljače, 15. veljače i 22. veljače od 10 do 14 sati) održavat će se i radionica igranog filma namijenjena osnovnoškolcima. Zamišljena je kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu, a u takvoj atmosferi djeca najbolje svladavaju filmsku (i medijsku) pismenost.

Cilj je ove radionice ponuditi djeci kreativno strukturirano slobodno vrijeme te ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja filma, kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini.

Za drugi dio zimskog ciklusa NaSTAVe možete se prijaviti do 27. siječnja 2020. putem prijavnice na linku.

Za dodatne informacije i prijave možete se obratiti Sanji Zanki Pejić, voditeljici revijskih i obrazovnih programa HFS-a na e-mail: sanja.zanki@hfs.hr

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Grad Zagreb.