Tromjesečna radionica koju vodi filmska kritičarka Višnja Vukašinović namijenjena je prvenstveno studentima, ali i zainteresiranim građanima svih dobnih skupina iz svih dijelova Hrvatske koji žele produbiti znanje o filmskoj umjetnosti i obogatiti svoju filmsku kulturu

Izvor: Zona filma – filmski portal hrvatskog društva filmskih kritičara

Besplatna tromjesečna online edukativna radionica za cilj ima zainteresiranim polaznicima ponuditi osnovna znanja potrebna za analizu i interpretaciju filma kroz primjere provedbe na relevantnim suvremenim domaćim filmskim ostvarenjima kratkog metra svih filmskih rodova.

Online platforma za gledanje hrvatskih kratkih filmova

Radionica je zamišljena kao edukativna online platforma čiji je cilj zainteresirane polaznike(ce) uputiti u temeljne postulate medija na teorijskoj i na kontekstualnoj razini. Naglasak će biti stavljen na propitivanje izražajnih sredstava, njihovih mogućnosti i potencijalnih funkcija te na jedinstvene mogućnosti medija sagledanih u kontekstu njihovog razvoja unutar širih praksi i pojedinačnih autorskih poetika.

Radionica je prvenstveno namijenjena studentima, ali i zainteresiranim građanima svih dobnih skupina iz svih dijelova Hrvatske koji žele produbiti znanje o filmskoj umjetnosti i obogatiti svoju filmsku kulturu te se upoznati s kretanjima unutar suvremenog hrvatskog filma.

Za prijavu na radionicu potrebno je poslati životopis i motivacijsko pismo na e-mail adresu
vukasinovic.visnja@gmail.com najkasnije do ponedjeljka 10. siječnja 2022.

Najbolji tekstovi nastali na radionici bit će objavljeni na službenoj internetskoj stranici Hrvatskog društva filmskih kritičara zonafilma.com. Autorica i voditeljica radionice je filmska kritičarka Višnja Vukašinović.

Višnja Vukašinović diplomirala je komparativnu književnost i engleski jezik na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Doktorandica je na istom fakultetu s temom iz hrvatskog filma, vanjska suradnica na Učiteljskom i Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Dobitnica je strukovne nagrade Vladimir Vuković za novog kritičara 2012. i godišnje nagrade Vladimir Vuković za najboljeg kritičara 2016. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti na Trećem programu Hrvatskog radija, časopisima Filmonaut, Hrvatski filmski ljetopis, 15 dana i Zapis, ranije u Vijencu i Zarezu. Voditeljica je radionice kritike te radionice pisanja za film Kinokluba Zagreb, autorica četiri kratka igrana filma i filmskog bloga http://felix-trot.tumblr.com te projekta Prozori koji uključuje šezdeset eseja o povijesti domaće dokumentaristike.

Radionicu je financiralo Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Poučite djecu kako gledati film

Foto: Ne gledaj mi u pjat