Besplatna edukacija o alatima za interdisciplinarno korištenje filmske umjetnosti u nastavi, koju organizira Udruga Djeca susreću umjetnost, a vodi je filmska kritičarka i edukatorica Višnja Pentić, održat će se 5. ožujka u 18 sati u kino dvorani Kulturno informativnog centra u Preradovićevoj 5 u Zagrebu

Izvor: Udruga Djeca susreću umjetnost

Filmski forum Udruge Djeca susreću umjetnost i filmski program Sedmi kontinent pozivaju zagrebačke profesore na besplatnu edukaciju o alatima za interdisciplinarno korištenje filmske umjetnosti u nastavi.

Filmski forum pokrenut je 2019. godine i redovito okuplja zagrebačke srednjoškolce u Kulturno informativnom centru KIC na besplatnim projekcijama klasika i suvremenih filmskih naslova. Nakon projekcija kroz strukturiranu analizu i interpretaciju isprepleću film s drugim umjetnostima te ga smještaju unutar širih kulturnih i društvenih praksi čime ih se osnažuje za buduće sudjelovanje u konstruktivnoj i osviještenoj konzumaciji i proizvodnji umjetničkih i medijskih sadržaja svih profila.

Ključevi filma: pitanja za dešifriranje svakog igranog filma

Nastavno na ovaj program, Udruga Djeca susreću umjetnost otvara Alatnicu za profesore. Voditeljica Filmskog foruma Višnja Pentić s profesorima će pogledati dva uzbudljiva domaća kratka filma te kroz njihovu zajedničku analizu predstaviti način na koji radi s učenicima osnažujući ih za emancipirano, aktivno i progresivno sudjelovanje u kulturnom polju.

Edukacija će se odvijati u utorak 5. ožujka 2024. u 18 sati u kino dvorani Kulturno informativnog centra KIC Zagreb, Preradovićeva 5, 2. kat. Trajanje edukacije je 60 minuta, a prisutni profesori će moći dobiti potvrdu o sudjelovanju.

Udruga Djeca susreću umjetnost potiče filmsku pismenost djece i mladih kroz svoje programe od 2012. godine, a do sada je u njima sudjelovalo 170 tisuća djece. Više o njihovom radu možete saznati na www.sedmikontinent.org

Višnja Pentić predaje filmološke i medijske kolegije na Učiteljskom fakultetu i Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Objavljuje eseje o književnosti, filmu i likovnoj umjetnosti. Autorica je četiri nagrađivana kratka igrana filma. 2023. objavila je autorsku knjigu Prozori – ogledi iz filmske stvarnosti. Područja užeg stručnog interesa su joj hrvatski film i medijska pismenost djece i mladih.

Priručnik za filmsku kritiku za učenike i nastavnike

Alatnica Filmskog foruma financirana je od strane Ureda za kulturu Grada Zagreba i provodi se u suradnji s Kulturno informativnim centrom KIC.

Sudjelovanje je besplatno, a najava nije potrebna. Više informacija na: info@sedmikontinent.org