Kratki animirani film ‘Naše obitelji’ nastao je u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece iz različitih obitelji za tolerantno društvo, a obitelji prikazane u njemu razlikuju se od stereotipa, no u svima je vidljiva ljubav koja povezuje njihove članove

Piše: Ana Dokler

Leptir Srećko znatiželjno promatra svjetla u daljini pa poleti prema gradu… Početak je to kratkog animiranog filma u kojem upoznajemo različite obitelji, kroz prizore iz njihove svakodnevice, koje leptirić promatra kroz prozore. Tu su djevojčica koja živi samo s mamom i tu će ju večer, dok mama radi, čuvati teta; dvoje djece kojima tata čita dok mama završava posao na računalu; dječaka koji crta dok njegove dvije mame pripremaju kolače; veselu bebu u igri sa svojom braćom, roditeljima i bakom; djevojčicu koja se veseli odlasku u lunapark i na sladoled sa svojom dvojicom tata; braću blizance koji se prisjećaju dvoboja jastucima s mamom dok je bila živa; dječaka koji uživa u utrci, sjedeći u krilu svojoj mami u invalidskim kolicima; djevojčice koja crta srca za mamu koja ju je rodila i mamu koja ju je posvojila. Na kraju Srećko zaključuje da je “obitelj mjesto gdje dijelimo vesele i tužne trenutke i gdje je u redu biti različit.”

Kakvi medijski sadržaji djeci pomažu u prihvaćanju razlika

Animirani film Naše obitelji, kao i istoimena slikovnica, nastao je u okviru projekta Kaleidoskop – unapređenje prava djece iz različitih obitelji za tolerantno društvo kojega financira Europska unija i sufinancira Ured za udruge Vlade Republike Hrvatske, a provodi Udruga RODA – Roditelji u akciji u partnerstvu s Udrugom za potporu posvajanju ADOPTA i Udrugom za unapređenje kvalitete življenja LET te u suradnji s udrugom Zagreb Pride.

Autori slikovnice su Roda i tvrtka Igubuka d.o.o. koju čini autorski dvojac Ivana Guljašević Kuman i Bruno Kuman, a uz njih animaciju za animirani film potpisuje Hommage. Glazbu je radio Konrad Lovrenčić, dok su Leda Lovrenčić, Laura Đurović, Patrik Đurović i Ana Kuman posudili svoje glasove dječjim likovima. Leptiru Srećku glas je dao Dubravko Sidor, poznat kao narator u animiranim filmovima o profesoru Baltazaru.

Uz projekt ‘Drugi’ djeca i mladi mogu učiti o toleranciji

“Iznimno smo ponosne na slikovnicu i animirani film jer na topao i prijateljski način promoviraju različitosti u društvu koje nas obogaćuju. Željele smo pokazati da su sve obitelji, bez obzira na svoj oblik, broj, spol ili rod članova, najbolje i najsigurnije mjesto za odrastanje djeteta jer je obitelj mjesto gdje pripadamo koliko god različita ona bila”, rekla je Branka Mrzić Jagatić, voditeljica projekta Kaleidoskop, na predstavljanju 23. ožujka u prostorijama Udruge RODA te najavila da će se animirani film uskoro početi prikazivati u programu Hrvatske radiotelevizije.

Obitelji prikazane u njemu razlikuju se od stereotipa, ali je u svima njima vidljiva ljubav koja povezuje članove i članice obitelji. Poruka animiranog filma je kako je svaki oblik obitelji jednako važan i jednako vrijedan, bez obzira na moguće predrasude, a zajedničko gledanje s djecom može biti odličan povod za razgovor o različitim obiteljima. Možete razgovarati s djetetom o tome zašto je obitelj važna, tko sve čini vašu obitelj, o drugim obiteljima koje poznajete, kakve sve obitelji još postoje i pokušati prepoznati što im je svima zajedničko. Također možete komentirati koji oblik obitelji najčešće vidimo u medijima i provjeriti koliko je to u skladu sa stvarnošću.

Kako nastaju bebe i druge teme za razgovor nakon filma Rode