Animafest Zagreb, jedan od najvažnijih festivala animacije na svijetu, djeca i mladi mogu ove godine pratiti u svojim vrtićkim skupinama i školskim učionicama, što im pruža jedinstvenu priliku za razvoj filmske pismenosti

Izvor: Animafest

Unatoč trenutnim epidemiološkim okolnostima, 30. Svjetski festival animiranog filma  – Animafest Zagreb, koji će se ove godine održati od 28. rujna do 3. listopada, bit će dostupan i učenicima osnovnih i srednjih škola te djeci vrtićkog uzrasta.

Festivalski program održavat će se u Kinu SC, Teatru &TD, Kinoteci te na brojnim drugim gradskim lokacijama, a djeci je umjesto u kinu, kao proteklih godina, ovoga puta omogućeno besplatno online praćenje Natjecanja filmova za djecu u školama i vrtićima.

Natjecanje filmova za djecu međunarodna je konukrencija s 41 filmom iz 20 zemalja svijeta, koje je odabrala slovenska medijska psihologinja Martina Peštaj, urednica Dječjeg i omladinskog programa Radiotelevizije Slovenije, i razvrstala ih u četiri dobne kategorije (4-7, 7-10, 10-14 i 14+).

Svi zainteresirani odgojitelji i nastavnici mogu prijaviti svoje škole i vrtiće za online projekcije putem sljedećeg linka, a za sva pitanja i informacije mogu se javiti na broj 098 595 922 ili e-mail: djeca@animafest.hr

Video lekcija: Kako gledati animirani film

Osim Natjecanja filmova za djecu, Animafest ima i atraktivan Obiteljski program, idealan za gledanje u pratnji roditelja. Uz projekcije u kinima, u nedjelju 4. listopada Obiteljski program dolazi i u kulturne centre na Trešnjevci, u Travnom, Dubravi, Sesvetama i Maksimiru, u sklopu programa Animafest u Vašem kvartu. Ulaz na sve programe u kulturnim centrima Grada Zagreba je besplatan.

Jedno od popratnih događanja Animafesta je Radionica optičkih igračaka za djecu, koju će u Medijateci Francuskog instituta 3. listopada voditi animatorica Antonija Veljačić, a za koju se prijave primaju na e-mail: radionice@institutfrancais.hr.

Osnove animacije: Jednostavne optičke igračke koje možete napraviti i sami