Od jeseni u Zagrebu kreće program filmske pismenosti za predškolce “Vrtići u kvartovskom kinu” koji provodi udruga susreću umjetnost u suradnji sa šest Kulturnih centara, uz podršku Grada Zagreba

Današnja djeca i mladi vjerni su korisnici digitalnih medija. Ipak, ponekad zaboravljamo da su predškolska djeca – digitalni urođenici; predškolci su uronjeni u svijet slike, filma i računala od najranijih dana. Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu.

Uz podršku Grada Zagreba, udruga Djeca susreću umjetnost najavila je program filmske pismenosti za predškolce “Vrtići u kvartovskom kinu” koji će provoditi u suradnji sa 6 Kulturnih centara: KC Travno, Centar KNAP – centar kulture na Peščenici, KC Trešnjevka CEKATE, Narodno sveučilište Dubrava, Narodno sveučilište Sesvete, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Program kreće od jeseni, a predstavljen je u lipnju, u sklopu svjetskog festivala animiranog filma, Animafesta, na okruglom stolu o filmskoj pismenosti djece predškolske dobi.

za digitalne urođenike

postala je nezaobilazni atribut suvremenog odgoja i obrazovanja. Upravo razvojem filmske pismenosti od najranijih dana osposobljavamo naše digitalne urođenike da razumiju svijet filma što je nužni preduvjet za razvoj i ostalih elemenata medijske pismenosti. Filmskim opismenjavanjem djeca se osposobljavaju za kritičko snalaženje u mnoštvu medijskih sadržaja, kao i za razlikovanje i razumijevanje estetskih i etičkih vrijednosti sadržaja – ne samo u filmu, već i u ostalim srodnim medijima”, rekla je dr.sc. Marina Gabelica, docentica na Učiteljskom fakultetu, stručna suradnica udruge Djeca susreću umjetnost.

Upravo je udruga Djeca susreću umjetnost prepoznala važnost i nužnost razvoja filmske pismenosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Stoga se u okviru filmsko-obrazovnog programa “Sedmi kontinent” predškolcima nudi cjelovit i metodički usustavljen program koji na prikladan način omogućuje kvalitetno filmsko opismenjavanje. Program nudi niz radionica kojima se djecu postupno uvodi u svijet filma – od radionica izrade optičkih igračaka gdje se na zanimljiv i kreativan način djecu stavlja u aktivnu ulogu istraživača, do radionica koje prate prikazivanje filmskih naslova, a na kojima se, prema metodičkim načelima i na djeci blizak i zanimljiv način, odgledani sadržaji koriste kao predložak za daljnje istraživanje i dublje razumijevanje filmskih sadržaja.

Suradnjom Sedmog kontinenta i Animafesta  želja je da se djeci i mladima tradicionalno obraća putem radionica i projekcijama s pomno odabranim filmovima.

“Sedmi kontinent” za škole i vrtiće

Filmski program za škole i vrtiće “Sedmi kontinent”  sastoji se od prikazivanja selektiranih filmskih naslova europske produkcije i popratnih tematskih radionica i analiza filmova. Uključivanje djece u kulturne programe sigurno je želja mnogih roditelja koji svojoj djeci u predškolskom obrazovanju žele pružiti drugačiji oblik aktivnosti i potaknuti njihovu kreativnost.

Roditeljske želje dugo su bile moguće isključivo kroz privatne programe, institucije, a onda je Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA), u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti tijekom 2012. godine krenula u realizaciju filmskog programa za osnovne škole i vrtiće. Do danas je okupila više od 50.000 osnovnoškolaca iz 87 zagrebačkih škola i 50 osnovnih škola širom Hrvatske. U sklopu filmskog programa “Sedmi kontinent”  Udruga je od 2012. do danas organizirala više od 250 filmskih projekcija te je izvedeno čak 1500 analiza filmova uz gostovanja mnogih hrvatskih filmaša.

Komentari

Komentari