Od srijede 10. do petka 12. siječnja održava se radionica stop-motion tehnike, a tijekom vikenda 13. i 14. siječnja radionica glazbe na filmu. Obje su namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole i sudjelovanje je besplatno

Izvor: filmskapocetnica.restarted.hr

Za kraj zimskih praznika Filmska početnica donosi dvije besplatne višednevne radionice namijenjene djeci nižih razreda osnovne škole (od 1. do 4. razreda).

Radionica stop-motion tehnike traje tri dana – od 10. do 12. siječnja , dok radionica glazbe na filmu traje dva dana i to 13. i 14. siječnja. Obje radionice održavaju se od 10 do 11:30 u prostoru POGONA – Zagrebačkog centra za nezavisnu kulturu i mlade. Potrebno je samo što prije se prijaviti prijavnicom koju možete pronaći na stranici programa.

Program Filmske početnice provodi udruga Restart, a sve su radionice besplatne zahvaljujući financijskoj podršci Hrvatskog audiovizualnog centra i Društva hrvatskih filmskih redatelja.

Radionica stop-motion tehnike

Vrijeme održavanja: 10., 11. i 12. siječnja od 10 do 11:30

Voditelji: Vanda Kreutz, Sandra Bastašić

Kroz tri dana voditelji i polaznici radionice bavit će se stop-motion tehnikom koju će koristiti kako bi saznali kako se objekti u filmu sami kreću. Stvorit će iluziju pokreta te malo po malo od jednog objekta učiniti drugi, mijenjati im položaje i oblike kako bi dobili svoju priču, kao u ranom razdoblju kinematografije.

Radionica glazbe u filmu

Vrijeme održavanja: 13. i 14. siječnja od 10 do 11:30

Voditelji: Ivana Đula, Luka Vrbanić

Namijenjena djeci nižih razreda osnovne škole, ova dvodnevna radionica bavit će se ulogom glazbe u filmu, kao i procesom stvaranja i oblikovanja glazbe za film. Kako bi prvenstveno osvijestili postojanje, a potom i ulogu glazbe u filmu, početak radionice fokusirat će se na slušanje i analizu primjera iz filmske literature te uvođenje i razumijevanje osnovne terminologije. Neovisno o prethodnom glazbenom iskustvu, ali uzimajući ga u obzir, u sljedećoj fazi radionice sudionici će se baviti orkestracijom: izborom instrumenata kao bitnim segmentom kod stvaranja filmske glazbe pa će tako upoznati i velik broj stvarnih i virtualnih instrumenata te zajedno raditi na stvaranju različitih atmosfera. Želja voditelja je da polaznici, bez obzira na ranije iskustvo i znanje, aktivnim sudjelovanjem u kreativnom procesu, sami stvore odsječak glazbene atmosfere, odaberu među već postojećim glazbenim brojevima ili kreiraju song za odabranu filmsku scenu.