Od jeseni u Zagrebu kreće program filmske pismenosti za predškolce “Vrtići u kvartovskom kinu” koji provodi udruga Djeca susreću umjetnost u suradnji sa šest Kulturnih centara, uz podršku Grada Zagreba

Današnja djeca i mladi vjerni su korisnici digitalnih medija. Ipak, ponekad zaboravljamo da su predškolska djeca – digitalni urođenici; predškolci su uronjeni u svijet slike, filma i računala od najranijih dana. Brojna istraživanja pokazuju da djeca vrtićke dobi redovito gledaju animirane filmove, prate televizijski program pa čak i samostalno tragaju za srodnim zanimljivim sadržajima na internetu.

Uz podršku Grada Zagreba, udruga Djeca susreću umjetnost najavila je program filmske pismenosti za predškolce “Vrtići u kvartovskom kinu” koji će provoditi u suradnji sa 6 Kulturnih centara: KC Travno, Centar KNAP – centar kulture na Peščenici, KC Trešnjevka CEKATE, Narodno sveučilište Dubrava, Narodno sveučilište Sesvete, Centar za kulturu i obrazovanje Susedgrad. Program kreće od jeseni, a predstavljen je u lipnju, u sklopu svjetskog festivala animiranog filma, Animafesta, na okruglom stolu o filmskoj pismenosti djece predškolske dobi.

Edukacija za digitalne urođenike

“Filmska pismenost postala je nezaobilazni atribut suvremenog odgoja i obrazovanja. Upravo razvojem filmske pismenosti od najranijih dana osposobljavamo naše digitalne urođenike da razumiju svijet filma što je nužni preduvjet za razvoj i ostalih elemenata medijske pismenosti. Filmskim opismenjavanjem djeca se osposobljavaju za kritičko snalaženje u mnoštvu medijskih sadržaja, kao i za razlikovanje i razumijevanje estetskih i etičkih vrijednosti sadržaja – ne samo u filmu, već i u ostalim srodnim medijima”, rekla je dr.sc. Marina Gabelica, docentica na Učiteljskom fakultetu, stručna suradnica udruge Djeca susreću umjetnost.

Upravo je udruga Djeca susreću umjetnost prepoznala važnost i nužnost razvoja filmske pismenosti u predškolskom odgoju i obrazovanju. Stoga se u okviru filmsko-obrazovnog programa “Sedmi kontinent” predškolcima nudi cjelovit i metodički usustavljen program koji na prikladan način omogućuje kvalitetno filmsko opismenjavanje. Program nudi niz radionica kojima se djecu postupno uvodi u svijet filma – od radionica izrade optičkih igračaka gdje se na zanimljiv i kreativan način djecu stavlja u aktivnu ulogu istraživača, do radionica koje prate prikazivanje filmskih naslova, a na kojima se, prema metodičkim načelima i na djeci blizak i zanimljiv način, odgledani sadržaji koriste kao predložak za daljnje istraživanje i dublje razumijevanje filmskih sadržaja.

Suradnjom Sedmog kontinenta i Animafesta  želja je da se djeci i mladima tradicionalno obraća putem radionica i projekcijama s pomno odabranim filmovima.

“Sedmi kontinent” za škole i vrtiće

Filmski program za škole i vrtiće “Sedmi kontinent”  sastoji se od prikazivanja selektiranih filmskih naslova europske produkcije i popratnih tematskih radionica i analiza filmova. Uključivanje djece u kulturne programe sigurno je želja mnogih roditelja koji svojoj djeci u predškolskom obrazovanju žele pružiti drugačiji oblik aktivnosti i potaknuti njihovu kreativnost.

Roditeljske želje dugo su bile moguće isključivo kroz privatne programe, institucije, a onda je Udruga Djeca susreću umjetnost, članica Europskog udruženja filma za djecu (ECFA), u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti tijekom 2012. godine krenula u realizaciju filmskog programa za osnovne škole i vrtiće. Do danas je okupila više od 50.000 osnovnoškolaca iz 87 zagrebačkih škola i 50 osnovnih škola širom Hrvatske. U sklopu filmskog programa “Sedmi kontinent”  Udruga je od 2012. do danas organizirala više od 250 filmskih projekcija te je izvedeno čak 1500 analiza filmova uz gostovanja mnogih hrvatskih filmaša.