Grupe na Whatsappu, Viberu i u drugim aplikacijama za dopisivanje djeca ponekad koriste za vrijeđanje ili izostavljanje svojih vršnjaka. Pročitajte stvarne primjere takvog nasilja i razgovarajte s djetetom o tome kako se zaštititi i kako na njega reagirati

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Razgovarajmo o životu s druge strane ekrana

Danas su među djecom različita uzrasta vrlo popularne aplikacije za dopisivanje. Često se dogodi i da djeca kreiraju grupe unutar tih aplikacija, s pomoću kojih se dopisuju s prijateljima iz razreda, s izvannastavnih aktivnosti i slično.

Nažalost, ponekad im te grupe i aplikacije koriste za vrijeđanje ili izostavljanje pojedinaca iz tih grupa, što je također oblik elektroničkog nasilja. Kod djece u nižim razredima osnovne škole češći su takvi oblici zlostavljanja, dok se kod djece u višim razredima mrežno nasilje češće događa na društvenim mrežama.

Isključivanje iz grupa na društvenim mrežama i u aplikacijama za dopisivanje

Istraživanje EU Kids Online Hrvatska pokazuje da su elektroničkom nasilju više izložena starija (6,4% djece u dobi od 12 do 14 godina i 11,8% djece u dobi od 15 do 17 godina), nego mlađa djeca (4% u dobi od 9 do 11 godina) (Ciboci i sur., 2020). Najčešće iskustvo elektroničkog nasilja odnosilo se na primanje povrjeđujućih ili neprimjerenih poruka (61%), zatim na isključivanje ili izostavljanje iz grupe ili aktivnosti (33%) te na objavljivanje i prenošenje povrjeđujućih poruka tamo gdje ih drugi mogu vidjeti (Ciboci i sur., 2020).

Radni zadatak

Radionica je primjerena za djecu od 8 do 18 godina

Za ovaj će vam zadatak trebati računalo, tablet ili pametni telefon s pristupom internetu. Stranica Utočište Hrabrih Online platforma je za dijeljenje iskustava i savjeta na temu elektroničkog nasilja. Na platformi sudjeluju stručnjaci iz područja komunikacija i psihologije koji u suradnji s influencerima savjetuju djecu što učiniti u slučajevima elektroničkog nasilja, kome se obratiti i kako se zaštititi. Na toj je platformi moguće pronaći velik broj stvarnih primjera elektroničkog nasilja sa savjetima što učiniti u određenom slučaju. Među njima se nalaze i sljedeći primjeri koji se tiču upravo vrijeđanja i izostavljanja iz grupa unutar aplikacija za dopisivanje. Izaberite onaj primjer za koji smatrate da će biti najrazumljiviji vašem djetetu ovisno o temi primjera i dobi djeteta.

Online platforma za žrtve elektroničkog nasilja

PRIMJER 1

“Bok, Dennis, ja sam Ana (to mi nije pravo ime), voljela bih s tobom podijeliti neke svoje probleme. Kada sam krenula u peti razred, dobila sam mobitel. Na Viberu se napravila grupa u kojoj su svi iz mojeg razreda. Sve je bilo super dok nisu krenule svađe. U tim svađama ja sam najviše patila jer sa svima želim biti dobra i pokušavam ih prihvatiti takve kakvi jesu, ali druge osobe ne pokušavaju isto. Osim svađa u grupi, bilo je puno svađa i u inboxu. Stalno bi me se napadalo za nešto. Puno su me ogovarali i više nisam znala šta da napravim. U šestom razredu i dalje je bilo svađa i tih ogovaranja. Sada sam sedmi razred i ne znam što me još sve čeka. Više nemam samopouzdanja i ne znam što da radim.”

PRIMJER 2

“Ne želim se šminkati, i onda me cure iz razreda sprdaju na WhatsApp grupama. Kao da odjednom zbog toga više nemam prijateljice. Zašto to rade, daj im reci nešto!”

PRIMJER 3

“Prijatelji su me dodali u grupu gdje jedni o drugima ružno pričaju. U početku je bilo smiješno, ali u zadnje vrijeme svi samo mene sprdaju i baš neke stvari grozno govore… Poruke ignoriram, ali oni ih i dalje pišu, i to im je smiješno i fora tko će goru stvar napisati… što da radim?”

Gdje je granica između kontrole nad djecom i poštivanja njihove privatnosti?

PRIMJER 4

“Ja i dečki iz razreda imamo grupu na WhatsAppu gdje pričamo o igricama. Svi igraju GTA (Grand Theft Auto igrica?) osim mene, jer mi starci to ne daju. Prvo su mi u grupi pisali da sam beba i da pišam u gaće, a sad su me izbacili iz grupe. Svi su me počeli zezati u školi zbog te grupe, a ja više nisam u njoj i ne znam što pišu o meni. Nitko se u školi više neće družiti i izbjegavaju me. Zašto me svi u školi zezaju i neće se družiti? Hoću nekako igrati GTA, a da moji ne saznaju.”

Razgovarajte s djetetom:

1. Što biste vi savjetovali svom djetetu kada bi se ono našlo u takvim situacijama?

2. Pročitajte zajedno sa svojim djetetom primjere elektroničkog nasilja i savjete influencera i stručnjaka na platformi Utočište Hrabrih Online te zajedno zaključite – kako se najbolje zaštititi od elektroničkog nasilja? Što učiniti kada se elektroničko nasilje dogodi?

Priručnik s radionicama koje možete s djecom provoditi kod kuće

Foto: Creative Art