Na VAFI & RAFI festivalu natječu se animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina te profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade. Prijave traju do 31. siječnja 2018.

Izvor: vafi.hr

Kao što su organizatori najavili ove godine na zatvaranju 8. VAFI festivala, od 2018. godine Festival mijenja ime i, osim u Varaždinu, bit će održan i u Rijeci. 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka održat će se od 28. svibnja do 3. lipnja 2018. – prva tri dana u Rijeci, a zatim od četvrtka do nedjelje u Varaždinu i to u suradnji s Italijom kao zemljom partnerom.

“Nakon osam realiziranih izdanja VAFI festivala odlučili smo uvesti nekoliko novina u sam Festival od kojih je najbitnija ona vezana uz suradnju s Javnom ustanovom Art-kino iz Rijeke koja postaje organizator manifestacije uz Varaždinsku VANIMU. Ne želimo dopustiti da sam Festival stagnira, te smo se odlučili za navedeni korak nakon dužeg vremena suradnje. Art-kino je jedna od vodećih ustanova u Rijeci ne samo u razvoju audiovizualne djelatnosti na području grada, već i u pripremama za Europsku prijestolnicu kulture. Čast je surađivati s jednom od vodećih ustanova u audiovizualnoj djelatnosti u Hrvatskoj, kao i s gradom koji se priprema preuzeti titulu Europske prijestolnice kulture 2020.”, rekao je Hrvoje Selec, direktor Festivala

Uz navedeno, i sam koncept Festivala je promijenjen i sad nosi ime VAFI & RAFI. Riječ je o dvije sekcije – VAFI predstavlja dio gdje se natječu animirani filmovi koje su radila djeca i mladi do 18 godina (u tri već poznate kategorije: MINI, MIDI i MAXI), dok RAFI predstavlja dio festivala gdje se natječu profesionalni animirani filmovi za djecu i mlade u četiri kategorije namijenjene za dobne skupine (0-6, 7-10, 11-14 i 15-18 godina starosti).

Prljavi grad: ekološka poruka malih animatorica iz Čakovca

Počele su i prijave animiranih filmova na VAFI & RAFI festival, a traju sve do 31. siječnja 2018. Po završetku prijava selekcijska komisija će ih pregledati, a koji animirani filmovi su ušli u natjecateljsku konkurenciju, saznat ćemo krajem ožujka. Više informacija o pravilniku prijava pogledajte ovdje, a prijavu izvršite ovdje.

Vizual Festivala posvećen zemlji partneru – Italiji

Treću akademsku godinu za redom studenti Sveučilišta Sjever na Odjelu za multimediju, oblikovanje i primjenu radili su plakat za 9. VAFI & RAFI – internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin/Rijeka u sklopu kolegija Grafičkog dizajna. Najbolji plakat, koji organizatori posvećuju Italiji kao zemlji partneru, izradila je studentica Marija Balen, koja će s organizatorima Festivala nastaviti suradnju oko daljnje izrade grafičkih materijala.

“Prekrasna i kulturno bogata Italija, zemlja partner 9. VAFI & RAFI festivala, otvara mnogobrojne mogućnosti za odabir glavnog motiva za izradu grafičkih materijala. Sužavanjem izbora i realizacijom nekolicine najboljih, odlučila sam se za Pinocchija, glavnog junaka istoimene novele talijanskog pisca Carla Collodija. Ovim putem se zahvaljujem Sveučilištu Sjever na pruženoj prilici, te organizatorima VAFI & RAFI festivala koji su prepoznali moj trud i odabrali Pinocchija kao ovogodišnji motiv”, ispričala je Marija Balen.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’