Na radionicama u okviru projekta “Školski radio” novogradiški osnovnoškolaci i srednjoškolci usvajat će teoretska i praktična znanja o novinarstvu, fotografiji, radiju i medijskoj pismenosti, a krajnji cilj je pokretanje školskog radija

Izvor: Građanska inicijativa “NG-Buntovnici”

U suradnji s Gradom Nova Gradiška, Elektrotehničkom i ekonomskom školom te OŠ “Mato Lovrak”, UNITAS WebRadio i neprofitni nakladnik Građanska inicijativa “NG-Buntovnici”, pokrenuli su pilot –projekt otvaranja školskog radija i male škole novinarstva.

Učenici obje škole će kroz niz radionica tijekom listopada, studenog i prosinca 2017. i usvojiti osnovna teoretska, ali i praktična novinarska znanja primjerena njihovoj dobi te u konačnici biti osposobljeni samostalno realizirati radijske emisije, kao i foto i pisane priloge na školskim stranicama. Emisije će biti emitirane u programu UNITAS WebRadija NG jedanput mjesečno od siječnja 2018. godine. Cilj je, među ostalim, mlade kreativne ljude potaknuti na rad u medijima te im omogućiti da u vlastitoj sredini i prezentiraju svoje vještine i sposobnosti.

Kako je radio prešao na internet

U ETŠ i ekonomskoj školi kao krajnji cilj postavljeno je otvaranje Školskog radija, ali i osposobljavanje mladih da slijedećim generacijama zainteresiranih učenika budu i sami mentori.

Povodom početka projekta, u prostoru ETŠ i ekonomske škole 13. rujna održan je radni sastanak predstavnika sudionika u pilot-projektu, a to su: prof. Sanja Muller Zoričić, ravnateljica ETŠ i ekonomske škole, Vesna Lončar-Cindrić, ravnateljica OŠ “Mato Lovrak”, dipl. ing. Tibor Čolović, profesor u ETŠ i ekonomskoj školi, Mira Linjaković, pedagoginja u ETŠ i ekonomskoj školi te Natalija Golovrški, prof. hrvatskog jezika i fonetike, mentor, Sanela Jurić, prof. hrvatskog jezika i književnosti u OŠ “Mato Lovrak”.

medijska-pismenost-ng-buntovnici-školski-radio

U ime UNITAS WebRadia i neprofitnog nakladnika Građanske inicijative “NG-Buntovnici” na sastanku su sudjelovali Momir Divjak, Kristina Piccolo i Ivanka Herceg, koji će voditi radionice za učenike.

Dogovoren je početak edukacije učenika, koja će se odvijati kroz pet modula: osnove novinarstva, medijska pismenost, osnove fotografije, radijsko novinarstvo i školski radio.

Mali novinari osjetljivi na predrasude