U sklopu 15. Susreta Dječjih vijeća Hrvatske održan je panel ‘Kako i zašto učiti o medijima’. Dječji vječnici predstavili su svoje dosadašnje projekte na temu medijske pismenosti, a za djecu i njihove mentore organizirane su i radionice o radiju, filmu i društvenim mrežama

Izvor: Savez društava “Naša djeca” Hrvatske

U Velikoj Gorici je 3. i 4. listopada održan dvodnevni 15. Susret Dječjih vijeća Hrvatske. Susret je otvoren u Pučkom otvorenom učilištu, a dobrodošlicu su dječjim vijećnicima zaželjeli predsjednica Saveza DND-a, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić i gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić. Prisutnima se videoporukom obratila i predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku, Regina M. Castillo, a kao iznenađenje na svečanosti otvorenja bila je i mlada influencerica, Gloria Berger.

Tema Susreta bila je “Kako i zašto učiti o medijima”, a na istoimenom panelu kojim je Susret započeo sudjelovali su brojni stručnjaci iz područja medija: novinarka Višnja Biti, izv.prof.dr.sc. Igor Kanižaj, stručna suradnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku Gorana Banda, iz Ureda dječje pravobraniteljice gospođa Maja Flego, urednica portala medijskapismenost.hr Ana Dokler, voditeljica Hrvatskog filmskog saveza Vera Robić Škarica, novinarka HRT-a Rahela Štefanović, te gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić.

Svoje projekte na temu medijske pismenosti predstavili su dječji vijećnici iz Dubrovnika, Nove Gradiške, Opatije, Petrinje, Velike Gorice i Zaboka.

Mala početnica medijske pismenosti Društva ‘Naša djeca’ Zabok

Također su za djecu i mentore održane i radionice na teme: Kako snimiti radijsku emisiju (voditeljica Ivana Sučić), Kako gledati film (voditeljica Višnja Vukašinović), Kako učiti o medijskoj pismenosti (voditeljice Višnja Biti i Mirjana Jukić), Društvene mreže i mladi (voditeljica Barbara Vid). Za mentore je održano i predavanje doc.dr.sc. Lane Ciboci – “Odrastanje uz medije i važnost medijske pismenosti”. Popratno događanje Susreta bila je izložba fotografija Srednje škole Petrinja na temu Konvencije o pravima djeteta.

Dječji vijećnici su i ove godine vrlo aktivno sudjelovali u panelu i radionicama, te su i same voditeljice radionica naglasile kako su i one kroz ove radionice puno naučile od djece.

Susret u Velikoj Gorici bio je uvod u Dječji tjedan, koji se održava od 7. do 13. listopada, a tijekom kojeg Savez društava “Naša djeca” Hrvatske u suradnji s Gradskim uredom za obrazovanje Grada Zagreba, Uredom Pravobraniteljice za djecu RH i Hrvatskim kviz savezom organizira kvizove znanja “Prava svakog djeteta”. Kvizovi za učenike trećeg i četvrtog razreda osnovne škole održat će se 10. i 11. listopada u Uredu Pravobraniteljice za djecu (Kuća dječjih prava), Teslina 10, od 10 do 14 sati.

U četvrtak 10. listopada održat će se i svečana promocija reizdanja slikovnice “Prava svakog djeteta” s tekstom Konvencije UN-a o pravima svakog djeteta dr. sc. Emila Paravine i crtežima ilustratorice Andree Petrlik Huseinović. Inovativnost slikovnice je i enigmatski dio, s kvizom o dječjim pravima, pitalicama, mozgalicama, rebusima, križaljkama na temu dječjih prava. Enigmatski dio, dodatak slikovnici, uredili su članovi Hrvatskog kviz saveza na čelu s voditeljem tima, redateljem i enigmatičarom Marijom Kovačem te poznatom kvizašicom Petrom Lypolt. Slikovnica sadrži i audio CD koji na moderan i djeci blizak način govori o pravima djeteta, što će pridonijeti kvalitetnoj inkluziji slijepe i slabovidne djece.

Čovječe, ispravi se – učenje o dječjim pravima kroz igru