Ponekad novinari sami sebe cenzuriraju bilo zbog straha, ili zbog pritisaka. U prilogu Televizije Student o autocenzuri govore Igor Mirković i Jagoda Bastalić

Izvor: Televizija Student

“Autocenzura je ograničavanje slobode medijskog i javnog izražavanja vlastitom voljom, bilo zbog pritiska vlasti ili jakih interesnih grupa, zbog utjecaja društvenih ili političkih okolnosti, ili straha od posljedica. Autocenzura je namjerno ispuštanje bitnih činjenica ili mišljenja, a nekada iza nje stoji sama redakcija ili medijska kuća za koju novinar ili novinarka radi”, objašnjeno je u prilogu koji je za Televiziju Student pripremila Ana Brenčić, studentica novinarstva na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

O autocenzuri u prilogu govore novinari i urednici Igor Mirković i Jagoda Bastalić.

Kao primjer autocenzure Mirković navodi situaciju s filmom Gazda Darija Juričana, koji govori o Ivici Todoriću:

“Niti jedna televizija u Hrvatskoj nije htjela prikazati taj film premda je bilo jasno da bi to bio apsolutni programski pogodak. Također je jasno da nije Todorić njih nazvao i rekao da to ne objavljuju, nego su oni sami zaključili da je po njihovu tržišnu poziciju, odnosno činjenicu da od Agrokora dobivaju oglase, bolje da se u to ne petljaju. Time su se svjesno odrekli mogućnosti da imaju izuzetno atraktivan programski sadržaj u korist mira u kući. To je klasični primjer autocenzure, kada novinari i urednici postupaju na način koji je zapravo protivan njihovim programskim interesima, a na taj način pogoduju nekome tko je moćan.”

Potražite definiciju autocenzure u našem Pojmovniku

Kako urednici odabiru vijesti