Iako satira ne spada u lažne vijesti, važno ju je spomenuti u sklopu poučavanja djece i mladih o ovoj temi. Zajedno analizirajte neki satirični prilog te ih potaknite da se ubuduće, kada naiđu na neku neobičnu vijest, zapitaju radi li se možda o satiri

Izvor: Lana Ciboci, Igor Kanižaj, Danijel Labaš, Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti – nastavni materijali za srednje škole za učenike od 1. do 4. razreda

Nastavni materijali za učenike od 1. do 4. razreda srednje škole, koje su Agencija za elektroničke medije i UNICEF objavili povodom Dana medijske pismenosti, bave se lažnim vijestima i dezinformacijama u medijima – aktulanom temom koja u posljednje vrijeme privlači osobito veliku pozornost stručnjaka, ali i šire javnosti.

Kako i sami sudjelujemo u širenju lažnih vijesti

U ovim materijalima nastavnici će pronaći uvodne informacije o medijskoj pismenosti i lažnim vijestima te ukupno sedam zadataka koje mogu iskoristiti u sklopu Hrvatskog jezika (medijske kulture), Sata razredne zajednice, Građanskog odgoja ili Informatike.

Jedan od zadataka učenicima bi trebao pomoći da nauče razlikovati satirični i informativni program, a za njegovo provođenje bit će potrebno oko 25 minuta.

Razlika između satiričnog i informativnog programa

Satirični programi oduvijek su bili prisutni u medijskom prostoru, ali ponekad ih nije tako lako razlikovati od informativnih programa. Mlađa djeca ponekad teško mogu prepoznati razliku, osobito ako satiričan program preuzima uvjerljivost u prezentaciji pa izgleda poput informativnog programa.

U Hrvatskoj ne postoje satirični portali koji su namijenjeni djeci mlađoj od 18, ali su djeci dostupni portali kao što je NewsBar. Na jednom od satiričnih portala pronađite prilog prikladan za uzrast svojih učenika pa zajedno s njima raspravite o sljedećim pitanjima:

  1. Koliko je taj prilog uvjerljiv?
  2. O čemu govori?
  3. Možemo li ga svrstati u kategoriju satire ili informativnog programa?
  4. Kome je namijenjen?
  5. Koliko izvora informacija navodi?
  6. Gdje možemo pronaći informaciju da je riječ o satiričnom programu?
  7. Kojem je uzrastu namijenjen program?
  8. Gdje možemo pronaći informacije o internetskoj stranici?

Preuzmite nastavne materijale ‘Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti’

Sindrom 17: kratki dokumentarac uz koji djeca mogu vježbati kritičko mišljenje

Foto: Kaboompics