U sklopu KinoKino festivala, koji se održava od 14. do 18. veljače u kinu Europa, i ove godine poseban radionički program namijenjen je učiteljima i profesorima u osnovnim i srednjim školama. Sudjelovanje je besplatno, samo se potrebno prijaviti

Izvor: kinokino.hr

U suradnji s Hrvatskim audiovizualnim centrom, drugu godinu zaredom KinoKino – Međunarodni filmski festival za djecu donosi radionički program metodike nastave kratkometražnog filma – za učitelje i profesore u osnovnim i srednjim školama koji će se održati 15. i 16. veljače u zagrebačkom kinu Europa.

Od kina do učionice radionički je program posvećen metodici nastave kratkometražnog filma i koncipiran je tako da sudionicima pruži metodičke alate kojima će moći organizirati tematski školski sat bilo unutar satnice medijske kulture u nastavi hrvatskog jezika, bilo kao nastavno sredstvo za druge predmete i međupredmetne sadržaje. Osim za predavače hrvatskog jezika, program je pogodan i za nastavnike likovne kulture i povijesti umjetnosti, odgajatelje, školske knjižničarestudente nastavničkih studija i sve one odgojno-obrazovne djelatnike koji se u svojem radu bave filmom i medijima.

Ovaj program razvio se iz suradnje započete na prvom izdanju festivala KinoKino, 2016. godine u tijeku stručne rasprave o Cjelovitoj kurikularnoj reformi, kada su Hrvatski audiovizualni centar i KiniKino festival zajednički organizirali okrugli stol o ulozi nastavnika u razvijanju filmske i audiovizualne kulture, s namjerom da – sada u praktičnom i školski primjenjivom obliku – nastave graditi dugoročni okvir suradnje s odgojno-obrazovnim sustavom u cilju povećanja kvantitete i kvalitete filmske nastave, kao i stručnog usavršavanja u području filmske umjetnosti.

Izbor hrvatskih kratkometražnih filmova

Tijekom četiriju radioničkih termina, sudionici će i ove godine imati priliku pogledati i obraditi neke od ponajboljih i nagrađivanih naslova suvremenoga hrvatskoga kratkoga metra svih rodova: igranog, dokumentarnog, animiranog, eksperimentalnog. Izdvajamo samo neke od novih naslova – Tajni laboratorij Nikole Tesle Brune Razuma, Dotu Petre Zlonoge, Simulacru Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona, Zvjerku Daine Oniunas-Pusić, Curu koja je voljela bajke Čejen Černić

Također, za one koji sudjeluju prvi put, bit će ponovljen i odabir filmova koje su prošlogodišnji sudionici ocijenili najpogodnijima za korištenje u nastavi – kao što su Kokoška Une Gunjak, dobitnik nagrade Europske filmske akademije za najbolji kratkometražni film 2014., eksperimentalni Plac Ane Hušman te filmovi o školskim temama poput komedije Mucica Alda Tardozzija, o prvom samostalnom putu do škole prvašića Tvrtka, i drame Ne pričamo o vama nego o djeci Luke Rukavine, čija se radnja odvija na roditeljskom sastanku u jednoj srednjoj školi.

Ne pričamo o vama nego o djeci

Voditeljice radionice su Ana Đordić, profesorica hrvatskog jezika i književnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u XIII. gimnaziji u Zagrebu, Ivona Marendić, profesorica likovne umjetnosti i fakultativne nastave filmske umjetnosti u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu i Jelena Modrić, docentica na Odsjeku montaže Akademije dramske umjetnosti.

Prof. Ana Đordić i doc. Jelena Modrić doktorandice su na Doktorskom studiju književnosti, izvedbenih umjetnosti, filma i kulture na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a metodikom nastave filma profesionalno se bave u okviru djelatnosti Hrvatskoga filmskog saveza: predavačice su seminarskog programa Metodika nastave filma Škole medijske kulture dr. Ante Peterlić te vode program Nastava filmske umjetnosti u kinu Tuškanac tijekom ljetnih, zimskih i proljetnih školskih praznika. Prof. Ivona Marendić filmsku umjetnost uvela je kao fakultativni predmet u ŠPUD u školskoj godini 2016./2017., a upravo nastavno na suradnju razvijenu kroz radioničke i metodičke programe organizirane u sklopu djelatnosti HAVC-ovog Projekta filmske pismenosti.

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu

Prijave 

Zainteresirani se mogu prijaviti do srijede, 7. veljače 2018., putem obrasca dostupnog na ovoj poveznici: bit.ly/kinokino2018.

Mjesto i vrijeme održavanja 

Kino Europa – dvorana Müller (prvi kat), Varšavska 3, Zagreb

  1. veljače (četvrtak)      10 do 12 sati i 12:30 do 14:30 sati
  2.  veljače (petak)           10 do 12 sati i 12:30 do 14:30 sati

Dodatne informacije 

Tijekom svakog bloka, bit će prikazivani i obrađivani različiti filmovi pa zainteresirani sudionici mogu sudjelovati na svim terminima, a mogu i na samo jednom, dva ili tri. Posebnih uvjeta sudjelovanja nema, mjesta na radionici popunjavat će se prema prvenstvu prijave. Predviđeni broj sudionika po terminu jest do 30.

Sudjelovanje na radionici besplatno je, a za sudionike koji dolaze izvan područja Grada Zagreba, odnosno iz okolnih županija (Zagrebačka, Karlovačka, Sisačko-moslavačka, Bjelovarsko-bilogorska, Koprivničko-križevačka, Varaždinska, Krapinsko-zagorska), postoji mogućnost refundacije putnih troškova javnim prijevozom, što je potrebno naglasiti u obrascu za prijavu.

Kontakt 

Za sve dodatne upite o programu Od kina do učionice, obratite se na e-adresu filmska.pismenost@havc.hr a za upite o festivalskom programu i sadržajima za učenike, na skole@kinokino.hr.

Kako za svu djecu osigurati jednaka prava u okviru medijske pismenosti?