Tijekom proljetnih praznika, od 23. do 27. travnja u kinu Tuškanac svakodnevno se održavaju besplatni obrazovni programi za osnovnoškolce, srednjoškolce i njihove profesore. Prijave su već otvorene, a traju do 10. travnja

Izvor: Hrvatski filmski savez

I ovog proljeća školarci mogu tijekom praznika kvalitetno provesti svoje slobodno vrijeme i naučiti kritički promišljati film, razmijeniti ideje, družiti se te se i sami okušati u filmskom stvaralaštvu, sudjelujući na radionicama za dokumentarni i animirani film, kao i na filmskoj naSTAVi@ kino Tuškanac.

Činjenica da obrazovne cikluse u kinu Tuškanac upisuje više od 200 školaraca, dok se neki od njih vraćaju i proširuju znanje kroz nekoliko njih, dokazuje da su školarcima aktivni praznici potrebni, te da im filmsko obrazovanje pruža brojne prednosti u daljnjem radu i obrazovnom uspjehu.

Proljetna pauza od škole tako će i ove godine biti u znaku čak triju besplatnih filmskih obrazovnih radionica u kinu Tuškanac.

Program se održava od 23. do 27. travnja 2019. godine, a sastoji se od radionice animiranog i radionice dokumentarnog filma, te Filmske naSTAVe@kino Tuškanac za srednjoškolce i profesore.

Riječ je o programu koji ne samo da obrazuje nego i odgaja nove generacije konzumenata filmske, a time i svih ostalih umjetnosti te buduće aktivne sudionike javne kulturne ponude grada Zagreba i središnje Hrvatske.

Radionica Filmske naSTAVe@kino Tuškanac

Tijekom pet nastavnih dana unutar jednoga ciklusa učenici i studenti će na velikom platnu pogledati pet raznovrsnih, umjetnički relevantnih filmskih djela koja pripadaju različitim nacionalnim kinematografijama, stilskim epohama i žanrovima. Nakon projekcije filmova slijedi detaljna analiza filma uz stručno vodstvo voditeljica profesorice hrvatskog jezika i filmske umjetnosti Ane Đordić i akademske montažerke Jelene Modrić. Filmska naSTAVa namijenjena srednjoškolcima i srednjoškolskim profesorima, a odvija se u dvorani kina Tuškanac svaki dan od 10 do 14 sati.

Radionice animiranog i dokumentarnog filma

Radionice animiranog filma i dokumentarnog filma su zamišljene kao splet teorijskog i praktičnog rada s mnoštvom filmskih primjera i rada na terenu. U takvoj atmosferi djeca i mladi najbolje usvajaju medijsku pismenost. Radionica animiranog filma namijenjena je nižim razredima osnovne škole, a odvija se svaki dan od 10 do 14 sati, dok je radionica dokumentarnog filma namijenjena višim razredima osnovne škole i odvija se svaki dan od 14 do 18 sati.

Cilj radionica je djeci i mladima ponuditi kreativno strukturirano slobodno vrijeme te ih potaknuti na filmsko stvaralaštvo i razumijevanje procesa stvaranja kao i mogućeg utjecaja kulture i umjetnosti na društvo u cjelini. Rezultate radionica – animirane i dokumentarne filmove u lipnju 2019. imat će prilike pogledati i prijatelji i obitelji polaznika te tako i sami dobiti uvid u filmski svijet.

Svi navedeni programi međusobno su isprepleteni, a surađuju i s drugim obrazovnim programima u Hrvatskoj i inozemstvu. Kako bi pružili što kvalitetnije obrazovne teorije i prakse dio voditelja radionica su i članovi klubova unutar Hrvatskog Filmskog Saveza.

Obrazovne programe u kinu Tuškanac financijski podržavaju Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Hrvatska zajednica tehničke kulture i Društvo hrvatskih filmskih redatelja.

Za proljetni ciklus radionica možete se prijaviti do 10. travnja 2019. putem prijavnice.

Za dodatne informacije i prijave obratite se Lei Štranjgar, stručnoj suradnici HFS-a za obrazovne programe u kinu Tuškanac, na e-mail: lea.stranjgar@hfs.hr

Ovi mladi ljudi praznike su proveli učeći o filmu