Filmsko-kreativni studio VANIMA u petak 27. listopada u 16.30 u varaždinskom Kinu Gaj obilježava Međunarodni dan animacije besplatnom projekcijom animiranih filmova koje su protekle godine stvarali djeca i mladi u VANIMI

Izvor: VANIMA

Besplatnom projekcijom recentnih animiranih filmova iz svoje produkcije, Filmsko-kreativni studio VANIMA će u petak, 27. listopada u varaždinskom kinu Gaj obilježiti Međunarodni dan animacije. Program je jedna od brojnih filmskih manifestacija što se odvijaju u pedesetak zemalja svijeta u spomen na dan kad je 1892. Emile Reynaud u Parizu organizirao prvu projekciju animiranog filma na celuloidnoj vrpci.

Videolekcija: Kako gledati animirani film

Budući da je Varaždin upravo zahvaljujući VANIMI jedno od važnih središta dječje filmske animacije u Hrvatskoj i u svijetu, Vanimatori u suradnji s ASIFA-om Hrvatska i Pučkim otvorenim učilištem Varaždin obilježavaju Međunarodni dan animacije već dugi niz godina.

Tijekom projekcije u petak 27. listopada s početkom u 16 sati i 30 minuta u kinu Gaj publika će moći vidjeti raznovrsne animirane filmove koje su protekle godine stvarali djeca i mladi u VANIMI. Bit će prikazani filmovi Bastet – Božica mačaka, Oko moje glaveŠto usta zbore, to ruke stvore, GPT meni, Mačji Božić, Treće oko i Kad igračke ožive, a autori ovih animacija će nakon projekcije dobiti i prigodna priznanja VANIME.

Filmovi iz ovogodišnje VANIMINE produkcije već nekoliko mjeseci uspješno prezentiraju Varaždin i Hrvatsku i na brojnim domaćim i međunarodnim filmskim festivalima, pa su tako prikazani ili će tek biti prikazani u službenoj konkurenciji  festivala u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Makedoniji, Grčkoj, Češkoj, Španjolskoj, SAD-u, Argentini, Peruu i u Brazilu.

‘Kad imaju slobodu, mladi animatori bave se i kontroverznim temamama’