U Rijeci i Zagrebu u veljači će se održati ukupno pet petodnevnih Frooom! filmskih radionica. Uz redovne početne i napredne radionice, mladi filmaši u dobi od 13 do 18 godina u Zagrebu mogu sudjelovati na masterclassu talijanskog dokumentarista Domenica Centronea

Izvor: FROOOM!

Inovativna filmska škola Frooom! Bacača sjenki ponovno otvara svoja vrata od 19. do 23. veljače u Rijeci i Zagrebu. Osim klasičnih početnih i naprednih radionica, u Zagrebu je u ponudi i jedna posebna filmska radionička poslastica –masterclass Domenica Centronea, talijanskog dokumentarista, filmskog edukatora i multimedijskog praktičara, a u Rijeci je naglasak na otkrivanju filmske magije kroz povijest nastanka filma kao medija te kao žanra.

Radionice u Rijeci

Frooom filmska škola sa svojim radionicama za djecu i mlade u Rijeci donosi vam intenzivni petodnevni program u Dječjoj kući. U početnoj radionici kroz vesele igre i praktične vježbe polaznici će se upoznati s osnovama filmske umjetnosti i bilježiti stvaralački njezine početke. Kreće se od igre svjetla i tame, camere obscure, preko različitih izuma koji su pokretali sliku i bili preteča filmske kamere. Ovu radionicu vode Mia Maros Živković, redateljica, snimateljica i montažerka, te savjetodavni gestalt terapeut Pavle Perković.

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

U naprednoj skupini polaznici ponavljaju ono što su usvojili na početnoj radionici i snimaju svoje prve igrane, eksperimentalne ili dokumentarne filmove. Voditeljica ove grupe je Dubravka Kurobasa, kinematografkinja, fotografkinja i dizajnerica svjetla, mentorica nagrađivanog riječkog eksperimentalnog Frooom! filma “Moljci” iz 2023. Kroz svakodnevne filmske primjere, koji se dublje analiziraju, polaznici ulaze u razlikovanje eksperimentalne, dokumentarne i igrane forme filma.

Radionice u Zagrebu

U Zagrebu polaznike čeka radionica snimanja dokumentarnog filma Domenica Centronea pod nazivom “Lovci na duhove”. Ova radionica namijenjena je mladima od 13 do 18 godina koji već imaju filmsko iskustvo te će biti vođena na engleskom jeziku. Radionica se održava u Osnovnoj školi dr. Ivan Merz. U njoj će polaznici, zajedno s mentorom i asistentima, istraživati, zvukom i slikom, “duhove” grada Zagreba, njegovu materijalnu i nematerijalnu baštinu, pogotovo onu vezanu za industrijsko naslijeđe grada, ali i kvarta oko škole dr. Ivan Merz, gdje su se nalazile neke od prvih zagrebačkih tvornica, i čiji duhovi i sablasti kruže od Draškovićeve do Kvaternikovog trga i natrag.

Dokumentarni film: 6 redateljskih pristupa

Osim Centroneovog masterclassa, tu su i klasične početne i napredne radionice koje vode Nada Kovačević, glumica koja se bavi i pedagoškim radom te uspješno vodi skupine mladih polaznika Dječjeg dramskog studija, zatim Iva Gavrilović, montažerka kratkih filmova i komercijalnih video projekata koja djeluje unutar Kinokluba Zagreb kao autorica kratkih eksperimentalnih filmova, Anamarija Karin, psihologinja koja promišlja film kroz priče i igru te vodi kreativne radionice za darovitu djecu pri udruzi Vjetar u leđa, Matej Beluhan, direktor Cherry Pop filmskog festivala, fotograf i voditelj Revije studentskog filma i videoprodukcije FPS Media unutar koje samostalno režira, producira, snima i montira, te Mirna Ostrošić, glumica i lutkarica te umjetnička ravnateljica Gradskog amaterskog kazališta “Leo Srdoč Slatin”.

Radionice traju cijeli dan, uz mogućnost dolaska od 8 sati, a s nastavom od 9 do 15 sati i ručkom oko 12.30. Djeca nakon 15 sati mogu ostati i slobodno se igrati uz nadzor voditelja do 16 sati.

Prijave za sve radionice moguće su na poveznici https://www.frooom.eu/shop/.

Podršku FROOOM! – u daju Hrvatski audiovizualni centar, Grad Zagreb, Grad Rijeka, Primorsko goranska županija, Grad Koprivnica, Grad Velika Gorica, Agencija za elektroničke medije, Društvo hrvatskih filmskih redatelja, Program Erasmus+ Europske unije te mnogi drugi. Partneri Frooom!-a su Dječja kuća – Rijeka, Gradska knjižnica Rijeka, OŠ Dr. Ivan Merz – Zagreb i Hrvatski filmski savez.

Priručnik ‘Uvod u filmski jezik’ za osnovne i srednje škole