Revija i Festival službeno su otvoreni u utorak 11. rujna navečer na obali rijeke Korane, a sljedećih dana večernje projekcije održat će se i na obalama rijeka Mrežnice, Dobre i Kupe

Izvor: Hrvatski filmski savez

U utorak, 11. rujna, održano je otvorenje 23. Filmske revije mladeži i 11. Four River Film Festivala u organizaciji Kinokluba Karlovac i Hrvatskog filmskog saveza.

Već 12. godinu u Karlovcu ove međunarodne manifestacije omogućuju mladim filmašima prostor za projekciju svojih ideja i vizija pred širom publikom. Festivalska selekcijska komisija, u sastavu Ana Đordić, Boško Picula i Stipe Radić, tako je i ove godine pregledala gotovo 1000 filmova među kojima je odabrala 76 koji će biti prikazani u sklopu natjecateljskog programa.

Službeno otvorenje ovogodišnjeg žutog filmskog programa, održano je na obali Korane s početkom u 20 sati. Nakon video pozdrava prošlogodišnjih pobjednika iz Španjolske, pozornicu su okupirali dugogodišnji prijatelji Revije i Festivala koji će obnašati ulogu tzv. velikog žirija. Oni su mlada redateljica Barbara Vekarić, koja je ove godine svojim debitantskim filmom Aleksi otvorila Pulski filmski festival, zatim američki filmski redatelj Rick Stevenson te filmski montažer Nikola Janković iz Srbije. Osim velikog žirija, nagrade dodijeljuje i mali žiri koji čini četrnaest mladih članova, nakon čijeg se dolaska na pozornicu publikom proširio veliki pljesak. Festivalska pravila i ove godine ostaju ista te će veliki žiri dodijeliti devet nagrada, a mali žiri sedam, uz nagradu publike.

Festivalska večer započela je programom Nekad laureati Revije i Festivala, a danas… u sklopu kojeg je predstavljen film Tomislava Stojanovića A di si ti meni. Tomo je svoje prve filmske korake napravio u Studiju kreativnih ideja Gunja te je 2008. godine osvojio festivalski Grand Prix, a sinoć smo ga na obali Korane imali prilike upoznati između ostalog i u ulozi montažera višestruko nagrađivanog filma Srbenka, redatelja Nebojše Sljepčevića koji je predstavio film prije projekcije.

Najbolje od hrvatske i svjetske srednjoškolske kinematografije u Karlovcu

U iduća četiri dana uz službeni natjecateljski program koji se održava u Gradskom kazalištu Zorin dom, filmska karavana putuje po cijeloj karlovačkoj županiji uz večernje projekcije na obalama rijeka Mrežnice, Dobre i Kupe.

Pogledajte program festivala

Revija i Festival održavaju se pod pokroviteljstvom Grada Karlovca, Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske zajednice tehničke kulture, Karlovačke županije, Društva hrvatskih filmskih redatelja, Turističke zajednice grada Karlovca i poduzeća Turbing d.o.o.