Frooom!, inovativni program filmskog i medijskog opismenjavanja djece i mladih, koji provodi udruga Bacači sjenki, održava se ovog ljeta u Zagrebu u pet termina od 17. lipnja do 30. kolovoza

Izvor: Frooom!

Iza zagonetnog naziva Frooom! stoji inovativni obrazovni program koji svojim polaznicima u trajno nasljeđe ostavlja opću kulturu i znanje, bonton, kritičko razmišljanje i pojam o pametnom organiziranju vlastitog slobodnog vremena. Kormilo tog broda za djecu od 8 do 13 godina i mlade do 16 godina već osmu godinu čvrsto drži udruga Bacači sjenki.

Ukrcati se na Frooom! znači provesti vrijeme pametno, a ne štreberski; radno, ali ne dosadno – dakle na inovativan način i kroz stvaralaštvo upoznati ulogu i funkciju svijeta medija i upoznati nove perspektive korištenja njihovih i vlastitih mogućnosti!

Frooom!, inovativni program filmskog i medijskog opismenjavanja održava se ovog ljeta u Zagrebu, u OŠ S.S. Kranjčević u Ulici Baltazara Bogišića 13. Cjelodnevne početne, napredne i majstorske radionice traju od 9 do 15 sati, uz mogućnot dolaska od 8 i odlaska do 16 sati, u pet termina: 17.- 21. lipnja, 26.- 30. lipnja, 2.- 6. srpnja, 9.- 13. srpnja i 27.- 30. kolovoza.

Početna radionica – za najnovije Frooomovce: kroz kadrove, planove, perspektive, zoetrope, TV programe i eksperimente sa zvukom i slikom pod vodstvom interdisciplinarnog tima stručnjaka – dramskih pedagoga, kulturnih antropologa, psihologa, novomedijskih umjetnika, režisera, glumaca, animatora, dramaturga, filmskih montažera, arhitekata i dr. djeca uče dvije osnovne stvari o filmu, a to su da film nije nimalo lako ostvariti i da rad na filmu funkcionira kao prava mala zajednica, jedna vrlo strpljiva zajednica. Stalo nam je da djeca, ono što nauče u Frooom!-u mogu i primijeniti, da to nije samo razbibriga ili njihovo usmjerenje u profesionalne ili amaterske vode, nego da je to nešto što se će moći upotrijebiti i u drugim predmetima, drugim interesima, da može biti korisno u svakoj životnoj prilici.

Napredne i majstorske radionice su tu za iskusne Frooomovce koji su već prošli Frooom! početnu radionicu. Neki od radnih naslova majstorskih radionice su Mrak animacija (majstorska radionica stop animacije),  Od olovke do filma (majstorska radionica scenarija i hermeneutike filma), Strast i čuđenje u dokumentarnom filmu (majstorska radionica dokumentarnog filma), Majstorski skrojen film (majstorska radionica percepcije filma), I nakon škole – koncentraciju molim! (majstorska radionica video montaže).

Djeca se ovdje igraju, raspravljaju, uče i stvaraju

Integriranim i strukturiranim pristupom neformalnom obrazovanju koje uključuje najrazličitije vidove suvremene umjetnosti (od filmske tehnike, dramaturgije filma i pisanja scenarija, preko glume pa sve do sistemskih konstelacija, animacije i VJ-inga) i brojnih društvenih znanja i vještina, voditelji Frooom!-a svojom neposrednom svestranošću i iskustvom s djecom prolaze team building te spajanje dječjeg i odraslog svijeta kroz pametnu igru, kreativno istraživanje, gledanje filmova i druženje uz topli obrok.

Djeca u Frooom!-u ulaze u velike camere obscure, grade i proučavaju zoetrope, slikolovke i praksinoskope, otkrivaju Muybridgove eksperimente, manirističke slike iluzije, nastanak i nestanak filmske vrpce, razvoj kamera i načina obrade filma, ali se i igraju s perceptivnim računalnim igrama, analognim filmom, te stvaraju razna novomedijska djela putem jednostavnih programa digitalne animacije, ali i složenim programima za 3D mapping i 3D modeliranje.

Svakog dana djeca gledaju najmanje jedan filmski ili medijski sadržaj koji nakon projekcije zajednički analiziraju kroz moderiranu diskusiju.

Više o Frooom! ranim prijavama provjerite na www.frooom.eu.

Broj polaznika je ograničen, zato požurite i zauzmite svoje mjesto što prije!

Sva pitanja šaljite na frooomfilmskaradionica@gmail.com, ili nazovite 098 1658186 / 098 9829347 / 01 4640262

Frooom! u Zagrebu financijski podupiru Hrvatski audiovizualni centar i Grad Zagreb, a nikako ne bi bio moguć bez dugogodišnjih partnera, osnovne škole Dr. Ivan Merz i S.S. Kranjčević, Kina Europa, Kina Tuškanac te Hrvatskog filmskog saveza.

Frooom! organizira nevladina, neprofitna, umjetnička produkcijska platforma Bacači sjenki.

Od 2002. godine Bacači sjenki djeluju kao platforma za interdisciplinarnu suradnju, stvaralaštvo te promišljanje intermedijalnih umjetnosti posebice u području njihove primjene u Urbanim prostorima. Tijekom 15 godina postojanja, ostvarili su niz projekata na domaćoj i međunarodnoj razini u kojima je sudjelovalo preko 150 umjetnika iz 36 zemalja svijeta, a izvedeni su na čak tri kontinenta. Bacačima sjenki potporu daju Ured za kulturu, obrazovanje i sport grada Zagreba, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske, brojni sponzori (Zagrebačka banka, Erste banka, Ergonet, itd.) te zaklade (Zaklada Kultura nova, Nacionalna Zaklada za razvoj civilnog društva, Trust for Mutual Understanding, ArtsLink, Europska kulturna zaklada ECF, itd.).

Dječja ratna komedija i drugi neobični filmovi nastali na radionicama Frooom!